Átadták Köves Slomóék államilag finanszírozott kóser baromfiüzemét Csengelén

gazdaság
2017 július 5., 15:51
comments 289

Kóser vágóhíd és baromfi-feldolgozó épült mintegy 2,8 milliárd forintos zöldmezős beruházással a Csongrád megyei Csengelén, az üzemet szerdán adták át. A finanszírozói háttérben feltűnnek a magyar adófizetők, hiszen az Eximbank nyújtott egy 1,75 milliárdos hitelt hozzá.

A beruházást megvalósító cég, a Quality Poultry Kft. többségi tulajdonosa a Köves Slomó vezette Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség, de tag egy izraeli magánszemély, Avraham Jaakov David is.

photo_camera Oberlander Baruch, a Budapesti Ortodox Rabbinátus és a Chabad Lubavics mozgalom vezetője, (b3), David Lau, Izrael askenázi főrabbija (b4), Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter (j3), Köves Slomó, az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) vezető főrabbija (j2) és Jószéf Amrani, Izrael budapesti nagykövete (j) átvágja a nemzeti színű szalagot a Quality Poultry Baromfifeldolgozó és Kereskedelmi Kft. (QP Kft.) kóser vágóhídjának és baromfi-feldolgozójának avatásán a Csongrád megyei Csengelén 2017. július 5-én. Fotó: Ujvári Sándor/MTI/MTVA

Az avatón Fazakas Sándor földművelésügyi miniszter is beszélt a kóser baromfival összefüggésben, némi iróniával (?) a következőt mondta:

a több évszázados hagyományokon alapuló magyar víziszárnyas termékek hungarikumnak minősülnek, messze többet jelentenek puszta élelmiszernél.

Köves Slomó, az EMIH vezető rabbija megfogalmazása szerint  a gyár szimbolikusan is kifejezi a magyar nép és a zsidók együttélését, hiszen nincs talán "magyarabb" és egyben nincs "zsidóbb termék" a hízott libánál. (MTI)

(A címlapkép illusztráció)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt