Egy brit jelentés szerint Szaúd-Arábiából is pénzelik az Angliában radikalizálódó dzsihádistákat

külföld
2017 július 05., 06:16
comments 39

A BBC idézi a Henry Jackson Society friss jelentését, ami szerint világos és egyre erősödő kapcsolat van külföldről pénzelt iszlamista szervezetek, gyűlöletet szító prédikátorok és erőszakra felhívó dzsihadista csoportok között Nagy-Britanniában. 

A külügyekkel foglalkozó thinktank jelentése arra jut, hogy vizsgálatot kéne indítani Szaúd-Arábia és egyéb Öböl menti országok szerepe miatt. 

Az elmúlt években készült egy kormányzati jelentés is ugyanerről a témáról, amit még David Cameron rendelt meg miniszterelnökként 2015-ben, és amit a brit belügyminisztérium készít el. Ez ha minden igaz, még nincs teljesen kész, és azt se tudni, hogy valaha nyilvánosságra fogják-e hozni. 

A szerdán megjelent jelentés szerint az Öböl menti országok és Irán is anyagi támogatást biztosít olyan mecseteknek és iszlám oktatási központoknak, melyekben helyet kapnak szélsőséges hitszónokok és melyek szélsőséges anyagok terjesztésében segédkeznek. 

A jelentés szerint a lista élén Szaúd-Arábia van, a királyságból származó pénzek köthetőek olyan személyekhez és szervezetekhez, melyek részt vesznek az "illiberális, bigott vahabista ideológia" exportálásában. 

A megállapítások kellemetlenek lehetnek a brit kormánynak is, mivel régi és szoros diplomáciai, biztonságpolitikai és gazdasági kapcsolataik vannak az Öböl-menti országokkal, elsősorban Szaúd-Arábiával. 

A londoni szaúdi nagykövetség szerint a vádak alapvetően hamisak: bármilyen feltételezés, hogy a királyság részt vett volna brit személyek radikalizálásában, alaptalan és nincs mögötte bizonyíték. El is határolódtak egyben minden szélsőséges ideológiától, és addig nem nyugszanak, míg el nem pusztítják ezeket. 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.