Az amerikaiak jobban bíznak Merkelben, mint Trumpban

külföld
2017 július 06., 20:09
comments 73

A hamburgi G20-csúcs alkalmából idézte fel a Pew Research Center a június végén megjelent közvélemény-kutatásának azt a részét, amiben azt a kérdést tették fel, hogy az országonkénti válaszadók kiben bíznak meg inkább, mármint világpolitikai ügyekben melyikük hozza meg inkább a helyes döntést.

Az eredmény: a G20 legtöbb országában, így még az Egyesült Államokban is úgy gondolja a többség, hogy Angela Merkel német kancellár inkább meghozza a helyes döntést, mint Donald Trump amerikai elnök. Az USA-ban 56 százalék mondta Merkelt, és csak 46 Trumpot, és látványos volt a pártpreferencia szerinti megoszlás: a demokraták Merkelben jobban (64%), Trumpban kevésbé (16%) bíznak, a republikánusok viszont Trumpban nagyon (89%), de Merkelben is egészen megbíznak (50%).

photo_camera Merkel fogadja Trumpot Hamburgban Fotó: Michael Kappeler/AFP

A felmérést 37 országban, köztük a G20 19 országából (merthogy az EU képviselői adják a huszadik tagot) 17 országban végezték el, csak Kína és Szaúd-Arbia maradt ki a felmérésből. Merkel a legtöbb helyen nyert, csak Oroszországban meg Indiában bíznak inkább Donald Trumpban. Hét országban (Németország, Franciaország, Dél-Korea, Egyesült Királyság, Kanada, Japán és Ausztrália) a megkérdezettek legalább kétharmada választotta Merkelt, és amíg Olaszországban, Brazíliában és Mexikóban tízből csak legfeljebb négy ember válaszolta, hogy bízik a kancellárban, még így is nagyobb a támogatottsága, mint Trumpnak.

Csak Oroszországban és Izraelben bíznak jobban Trumpban, mint az előző elnökben, Barack Obamában az elnöksége végén. (Pew)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.