Az amerikaiak jobban bíznak Merkelben, mint Trumpban

A hamburgi G20-csúcs alkalmából idézte fel a Pew Research Center a június végén megjelent közvélemény-kutatásának azt a részét, amiben azt a kérdést tették fel, hogy az országonkénti válaszadók kiben bíznak meg inkább, mármint világpolitikai ügyekben melyikük hozza meg inkább a helyes döntést.

Az eredmény: a G20 legtöbb országában, így még az Egyesült Államokban is úgy gondolja a többség, hogy Angela Merkel német kancellár inkább meghozza a helyes döntést, mint Donald Trump amerikai elnök. Az USA-ban 56 százalék mondta Merkelt, és csak 46 Trumpot, és látványos volt a pártpreferencia szerinti megoszlás: a demokraták Merkelben jobban (64%), Trumpban kevésbé (16%) bíznak, a republikánusok viszont Trumpban nagyon (89%), de Merkelben is egészen megbíznak (50%).

Merkel fogadja Trumpot HamburgbanFotó: Michael Kappeler/AFP

A felmérést 37 országban, köztük a G20 19 országából (merthogy az EU képviselői adják a huszadik tagot) 17 országban végezték el, csak Kína és Szaúd-Arbia maradt ki a felmérésből. Merkel a legtöbb helyen nyert, csak Oroszországban meg Indiában bíznak inkább Donald Trumpban. Hét országban (Németország, Franciaország, Dél-Korea, Egyesült Királyság, Kanada, Japán és Ausztrália) a megkérdezettek legalább kétharmada választotta Merkelt, és amíg Olaszországban, Brazíliában és Mexikóban tízből csak legfeljebb négy ember válaszolta, hogy bízik a kancellárban, még így is nagyobb a támogatottsága, mint Trumpnak.

Csak Oroszországban és Izraelben bíznak jobban Trumpban, mint az előző elnökben, Barack Obamában az elnöksége végén. (Pew)