Az FBI és a belbiztonsági minisztérium szerint hekkertámadás érte az egyik amerikai atomerőmű üzemeltetőjét

Május óta világszerte megfigyelhető trend, hogy egyre több hekkertámadás éri az atomerőműveket és más, nukleáris energiával foglalkozó cégeket, de a szén-, víz-, gáz- és másféle erőműveknek is van félnivalójuk, derül ki az amerikai belbiztonsági minisztérium és az FBI jelentéseiből, amik közül több dokumentumot is megszerzett a New York Times.

Az egyik dokumentum szerint támadás érte például a Wolf Creek Nuclear Operating Corporation nevű amerikai céget, ami a kansasi Burlingtonban üzemeltet atomerőművet. Azt nem tudni, hogy a hekkerek milyen mértékben tudtak behatolni a cég számítógépes rendszerébe, annyi bizonyos azonban, hogy a belbiztonsági minisztérium a második legkomolyabb riadószintet rendelte el emiatt.

A jelentésből nem derül ki az sem, hogy a hekkerek célja esetleg ipari kémkedés volt-e, vagy ténylegesen kárt akartak okozni az amerikai energetikai rendszerben és az infrastruktúrában. Nem tisztázott az sem, hogy a hekkerek befolyásolni tudják-e például a burlingtoni atomerőmű működését az üzemeltetőtől lopott adatokkal.

A jelentés szerint a támadás az emberekre nem jelent közvetlen veszélyt, inkább csak az üzleti és adminisztratív szférát befolyásolja. A támadás a New York Times szerint főleg olyan emberekre koncentrált, akik fontos rendszereket felügyelnek, olyanokat, amik károsodása esetén komoly katasztrófa sem elképzelhetetlen.

A belbiztonsági minisztérium egyelőre nem tudta azonosítani a hekkereket, a jelentés szóhasználata alapján azonban azt gyaníthatják, hogy valamilyen, idegen kormány által támogatott csoportról lehet szó. (New York Times)

Ha csak 300 forinttal támogatna bennünket...

... mindenki, aki ezt az üzenetet látja, akkor néhány nap alatt összejönne a szerkesztőség éves költségvetése. A 444 hosszú távú, stabil működése rajtad múlik. Olyanokon, akik hajlandóak a saját pénzükből áldozni, hogy Magyarországról ne tűnjön el a független újságírás. Ha szeretnéd, hogy a 444 oknyomozásai, elemzései és videói továbbra is a lehető legtöbb emberhez eljussanak, akkor támogasd a szerkesztőséget, akár csak egy kávé árával is!

Egyszeri bankkártyás támogatás

Havi rendszeres támogatás (PayPal)

További támogatási lehetőségek.

Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.