Figyelmeztetést adott ki a WHO: támad a szuperkankó

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) a kankó (más nevein tripper vagy gonorrhoea) új, módosult törzseire figyelmeztet, amik szerintük teljesen kezelhetetlen fertőzéseket okozhatnak. A szervezet egyelőre három emberről tud, akit egészen biztosan a kankó olyan formája fertőzött meg, ami minden eddigi kezeléssel szemben ellenáll.

A szervezet szerint a helyzet nagyon komoly, az eddigi legellenállóbb baktériumok megjelenésével ugyanis „már csak idő kérdése”, hogy a legerősebb szerek is hatástalanokká válnak a fertőzés ellen.

A nemi érintkezéssel terjedő kankó nagyon okos baktérium, ami nagyon gyorsan képes ellenállóvá válni a kezelésére használt szerekkel szemben. A betegség azért is nagyon veszélyes, mert bizonyos formáiban akár tünetmentes is lehet, azonban súlyos gyulladásokat és akár meddőséget is okozhat, valamint növeli a HIV-fertőzés kockázatát.

A WHO szerint a világon évente 78 millió ember fertőződik meg kankóval, és kutatások szerint már most is hatástalan rengetegféle gyógyszer a betegség ellen, amik korábban még működtek.

A WHO-jelentés alapjául szolgáló tanulmányban 3 olyan beteget mutattak be, akikre semmilyen ma ismert kezelés nem hatott. Ezt a három megbetegedést ráadásul a világ egymástól távoli pontjain regisztrálták, egyet Japánban, egyet Franciaországban és egyet Spanyolországban. (Guardian)

Ha csak 300 forinttal támogatna bennünket...

... mindenki, aki ezt az üzenetet látja, akkor néhány nap alatt összejönne a szerkesztőség éves költségvetése. A 444 hosszú távú, stabil működése rajtad múlik. Olyanokon, akik hajlandóak a saját pénzükből áldozni, hogy Magyarországról ne tűnjön el a független újságírás. Ha szeretnéd, hogy a 444 oknyomozásai, elemzései és videói továbbra is a lehető legtöbb emberhez eljussanak, akkor támogasd a szerkesztőséget, akár csak egy kávé árával is!

Egyszeri bankkártyás támogatás

Havi rendszeres támogatás (PayPal)

További támogatási lehetőségek.

Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.