Figyelmeztetést adott ki a WHO: támad a szuperkankó

Még 12 millió forintot szeretnénk összegyűjteni az év végéig. Köszönjük, hogy összedobjátok. Akkor nem tartozunk majd senkinek, csak köszönettel - nektek.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) a kankó (más nevein tripper vagy gonorrhoea) új, módosult törzseire figyelmeztet, amik szerintük teljesen kezelhetetlen fertőzéseket okozhatnak. A szervezet egyelőre három emberről tud, akit egészen biztosan a kankó olyan formája fertőzött meg, ami minden eddigi kezeléssel szemben ellenáll.

A szervezet szerint a helyzet nagyon komoly, az eddigi legellenállóbb baktériumok megjelenésével ugyanis „már csak idő kérdése”, hogy a legerősebb szerek is hatástalanokká válnak a fertőzés ellen.

A nemi érintkezéssel terjedő kankó nagyon okos baktérium, ami nagyon gyorsan képes ellenállóvá válni a kezelésére használt szerekkel szemben. A betegség azért is nagyon veszélyes, mert bizonyos formáiban akár tünetmentes is lehet, azonban súlyos gyulladásokat és akár meddőséget is okozhat, valamint növeli a HIV-fertőzés kockázatát.

A WHO szerint a világon évente 78 millió ember fertőződik meg kankóval, és kutatások szerint már most is hatástalan rengetegféle gyógyszer a betegség ellen, amik korábban még működtek.

A WHO-jelentés alapjául szolgáló tanulmányban 3 olyan beteget mutattak be, akikre semmilyen ma ismert kezelés nem hatott. Ezt a három megbetegedést ráadásul a világ egymástól távoli pontjain regisztrálták, egyet Japánban, egyet Franciaországban és egyet Spanyolországban. (Guardian)

Még 12 millió forintot szeretnénk összegyűjteni az év végig
Eddig összegyűlt: 6,3 millió Forint

Egész évben sokan támogattátok a szerkesztőséget, a ti segítségetek nélkül a 444 nem tudna stabilan működni. Most év végéig még 12 millió forintot szeretnénk összegyűjteni, ezt a pénzt az újság bővítésére fordítanánk, például abban is segítene, hogy januártól két új riporterrel kezdjük az évet. Segíts, hogy a 444 bővülni tudjon!

Támogasd a 444 szerkesztőségét!
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.

Nélkületek nincs 444

Csak a 444 és a sajtószabadság ügye mellett elkötelezett olvasók támogatása teszi lehetővé, hogy alaposan tudjunk foglalkozni a legfontosabb témákkal.