Olyan büdös a vándorcirkusz, hogy Almádiban fellázadtak a lakók

ÁLLAT
2017 július 07., 10:13
comments 128

A 444 tudomása szerint egy balatonalmádiban lakó jobbikos parlamenti képviselő, Kepli Lajos tegnap birtokvédelmi eljárás iránti kérelmet nyújtott be a település jegyzőjének. A cél az, hogy a visszatérő vándorcirkuszt kiszorítsák a városból.

A Hungária Nagycirkusz a nyári főszezonben évek óta ugyanazt a területet bérli Balatonalmádiban, a település belterületén, durván két hónapra. Magántulajdonban lévő telekről van szó, aminek a közelében két oldalról is lakóházak találhatók: az egyik részen négyemeletes, lakótelepszerű társasházak, a másikon családi házak. (A harmadik oldalon áruházak állnak.)

A környékbeli lakók lázadoznak a cirkusz ellen, leginkább azért, mert a teljes nyári szezonra, vagyis hónapokra ide szoktak költözni, ami a szomszédok szerint mindenféle kellemetlenségekkel jár. Leginkább a melegben állítólag igen intenzív bűzzel van bajuk.

Végül az itt lakó Kepli képviselő karolta fel az ügyüket.

A lakók először összegyűjtöttek 237 aláírást, amit az önkormányzat legutóbbi testületi ülésén be is mutattak a képviselőknek. A tiltakozók azt szerették volna elérni, hogy a testület jelöljön ki egy külterületi telket kifejezetten a cirkusznak. Kepli szerint az önkormányzat az ülésen nem reagált a felvetésekre.

Ezért is próbálkoztak meg azzal, hogy a jobbikos politikus a jegyzőnél, birtokvédelem címén akciózzon, hátha sikerül hatóságilag eltiltatni a cirkuszt a cirkuszolástól.

Kepli a 444-nek elmesélte, hogy a lakók elbeszélése szerint a legkomolyabb problémát a 24 órában áradó szag okozza, mivel a cirkusznak elefántjai, tevéi, oroszlánjai, tigrisei, és más állatai is vannak. Ehhez képest kisebb gond a zaj, amit jellemzően csak az előadások közben hallanak a környéken. Szintén probléma, hogy mivel a cirkuszosok az állataikat közvetlenül az út szélére szokták kikötni, az autósok itt lelassítanak, fotóznak, a lakók szerint közlekedési káoszt okozva.

Nekem első blikkre úgy tűnt, hogy az önkormányzat nem igazán szeretné letenni a garast a lakók vs büdös tevék-ügyben. A polgármesteri titkárságon ugyanis azt mondták, hogy mind a jegyző, mind a polgármester szabadságon van, üzenni nekik nem tudnak és nincs senki, aki nyilatkozhatna cirkuszügyben. De Keplitől megtudtam, hogy az illetékes hatóságok - kormányhivatal, Nébih, önkrományzat - két napja váratlan ellenőrzést tartottak a cirkuszban, ami arra utal, hogy talán mégis fel akarnak lépni a cirkusz ellen. Kerestem a Hungáriát is, de eddig nem reagáltak. 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.