Hiány van a csecsemők kötelező oltóanyagaiból, de állítólag a jövő héten elkezdenek szállítani

belföld
2017 július 08., 02:42
comments 185

Pest megyében, Verőcén lakom. A község közel található Budapesthez, viszonylag fejlettnek tekintem, így elég furán pislogtam, amikor a 3 hónapos kislányomat vittem le kötelező védőoltásra, és a gyerekorvos tájékoztatott, hogy sajnos hiány miatt csúszni fogunk. Az ÁNTSZ nem küld újabb szállítmányt.

Nem tudja mennyit, de azért jövőhéten telefonáljunk le, hogy mi újság.

Ez jelenleg a helyzet az ország legfejlettebb régiójában, Közép-Magyarországon. Bele sem merek gondolni, hogy mi lehet a helyzet Keleten. Esetleg nem akarják megkérdezni az ÁNTSZ-t, hogy álhírrel állok-e szemben vagy ez a magyar valóság?

Ezzel a felütéssel kereste meg a 444-et Péter.

A szóban forgó oltóanyag a Pentaxim csomag volt, amit amit 2-3-4 és 18 hónapos korban kell beadni a kicsiknek. Ez:

A verőcei védőnői szolgálat egy mukatársa egy nappal később ezt posztolta ki a Facebookra, közsszolgálati jelleggel:

FIGYELEM!

Átmeneti oltóanyag hiány miatt a 2,3,4 hónapos, 18 hónapos oltások ELMARADNAK! Kérlek osszátok meg! Az érintettek a készletről érdeklődjenek nálam vagy a helyi gyermekorvosnál. Köszönöm!

Meghökkentőnek hangzott, hogy ilyen alapvető - és az újszülöttek ismert száma miatt tervezhetőnek tűnő - alapszolgáltatást sem képes nyújtani a magyar egészségügy, ezért kutakodni kezdtem. Az ÁNTSZ önállósága annyira megszűnt, hogy ők tüstént az Erőforrásminisztériumhoz irányítottak.

Tőlük először is azt kérdeztem, hogy a verőcei elszigetelt eset-e vagy országos oltóanyaghiányról van szó, iiletve azt, hogy egy vagy több oltóanyag érintett-e.

Az EMMI levelében erre elkerülte a direkt választ, de a szövegből úgy tűnik, hogy országos összeomlásról van szó, nem elszigetelt Pest megyei esetről, ami talán csak a Pentaximot érinti:

A jövő héten indul az oltóanyag kiszállítás a megyei és járási kormányhivatalokba, ennek során a többi oltóanyagból a teljes negyedéves mennyiség, míg a hiányzó oltóanyagból egy kisebb mennyiség kiszállításra kerül. Július hónap folyamán lesz egy újabb kiszállítás, amikor már a szokásoknak megfelelően a teljes negyedévre szükséges oltóanyag mennyiséget megkapják a kormányhivatalok, és rajtuk keresztül az oltóorvosok, ebből az oltóanyagból is, így valamennyi gyermekkori védőoltáshoz szükséges oltóanyag megfelelő mennyiségben rendelkezésre áll.

A legjobb a válaszlevél zárómondata volt, ami a magyar minisztériumok azon meggyőződését sugározta magából, hogy a világban ugyan előfordulhatnak hibák, de azokat definíció szerint sohasem a minisztériumok követik el:

Amennyiben egy csecsemő később (például nem 3, hanem 4 hónapos korban) kapja meg az oltást az semmilyen fennakadást nem jelent az oltási rendszerben, az immunizációt nem befolyásolja.

Mi kérünk elnézést a beszéd- és írásképtelen csecsemők nevében is!

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.