Az iraki hadsereg visszafoglalta Moszult az Iszlám Államtól

háború
2017 július 09., 13:29
comments 83

Haider al-Abadi iraki miniszterelnök vasárnap bejelentette, hogy győzelmet arattak az Iszlám Állam felett Moszulban és visszafoglalták a várost. Al-Abadi a felszabadított városban gratulált a katonáknak és az iraki embereknek a győzelemhez.

Haider al-Abadi Moszulban
photo_camera Haider al-Abadi Moszulban Fotó: HO/AFP

Az Iszlám Állam fegyveresei még 2014 júniusában foglalták el az ország második legnagyobb városának számító Moszult. Azóta 900 ezer ember menekült el a városból a segélyszervezetek szerint.

Az iraki hadsereg az amerikaiak támogatásával tavaly október 17-én kezdte meg a város ostromát, vagyis ez a csata még Sztálingrád ostrománál is hosszabb volt. A harcokba a kurd pesmergák, a szunnita és síita milíciák is bekapcsolódtak.

Az iraki hadsereg a város keleti részét már januárban felszabadította, de a nyugati rész visszafoglalása jóval nehezebb volt a szűk és kanyargós utcák miatt. (BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.