Százezren tüntettek Erdogan ellen Isztambulban

A vasárnapi tüntetés az Igazságmenet nevű kampány zárórendezvénye volt, amit Kemal Kilicdaroglu, a Köztársasági Néppártot (CHP) vezetője indított el. A 68 éves Kilicdaroglu június 15-én gyalog indult el Ankarából a 425 kilométerrel távolabbi Isztambulba, hogy a pártja egyik képviselőjének, Enis Berberoglunak a letartóztatása ellen tiltakozzon. 

Kemal KilicdarogluFotó: ONUR COBAN/Anadolu Agency

A képviselőt azért tartóztatták le, mert olyan dokumentumokat hozott nyilvánosságra, amelyek szerint a török kormány felkelőknek szállított fegyvereket Szíriába. 

Fotó: CITIZENSIDE/Cem Tekkesinoglu/Citizenside

A tömeg vasárnap a tavalyi puccskísérlet óta tartó tömeges letartóztatások és kirúgások ellen tiltakozott. Recep Tayyip Erdogan elnök szerint aki az Igazságmenetet támogatja, a terrorizmust támogatja. 

A vasárnapi tüntetésen Kemal Kilicdaroglu azt mondta, hogy „azért meneteltünk, mert ellenezzük, hogy egyetlen ember kormányozzon. Azért meneteltünk, mert az igazságszolgáltatás a végrehajtó hatalom kiszolgálója”. (BBC/MTI)

Nélkületek nincs 444

Csak a 444 és a sajtószabadság ügye mellett elkötelezett olvasók támogatása teszi lehetővé, hogy alaposan tudjunk foglalkozni a legfontosabb témákkal.