22 év után küldik el a makói iskolaigazgatót, aki kritizálni merészelte az oktatáspolitikát

2017 július 10., hétfő 20:04
234

Az Emberi Erőforrások Minisztérium egyszerűen érvénytelenítette a makói József Attila Gimnázium igazgatói posztjára kiírt pályázatot, pedig arra egyetlen jelölt, a posztot 22 éve betöltő Rója István pályázott - írja a Délmagyar. 


Az igazgatót sokan tisztelik az intézményben, amit mutat, hogy a ballagási ünnepségén sokáig elkezdeni sem tudta a beszédét a nagy tapsvihar miatt, és májusban, majd június elején több mint 500-an tüntettek mellett, hogy tovább vezethesse az intézményt. 

A képviselőtestület azzal utasította el a pályázatát az igazgatónak, hogy "évek óta romlik a tanítási színvonal", és annak ellenére tartották magukat ehhez, hogy senki más nem jelentkezett az ötéves mandátumra. Ezt fejelte meg most az EMMI azzal, hogy érvénytelenítette is a tendert. 

A 24 szerint ettől függetlenül elég nyilvánvaló politikai okai vannak az intézmény lefejezésének. Rója részt vett a kockásinges tüntetéssorozatban, meg is rótták érte. Nem titkolta elégedetlenségét a fideszes oktatáspolitikával szemben, így például tantestülete szolidarított a demonstráló miskolci tanárokkal is.  

A Délmagyar azt írja, Rója korábban egy mondással szemléltette álláspontját az oktatáspolitikával kapcsolatban: "A gonosz sikeréhez elég annyi, hogy a jó tétlenül marad." Az iskolavezető a helyi lap szerint korábban akkor is elmondta a véleményét, ha a szocialista oktatáspolitikában talált kivetnivalót. 

Rója áprilisban döntött újra pályázott a pozícióra azok után, hogy az önkormányzat és a képviselők nem támogatták megválasztását. Ilyen esetekben, ha nincs más jelentkező, a tankerületi központ ajánlása alapján az EMMI-nek kell határoznia. Ciklusa július végéig tart, valamelyik helyettese, Martinuszné Korom Gabriella vagy Huszár Szabolcs veheti át ideiglenesen az intézmény vezetését. (Délmagyar / 24)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt