22 év után küldik el a makói iskolaigazgatót, aki kritizálni merészelte az oktatáspolitikát

oktatás
2017 július 10., 20:04

Az Emberi Erőforrások Minisztérium egyszerűen érvénytelenítette a makói József Attila Gimnázium igazgatói posztjára kiírt pályázatot, pedig arra egyetlen jelölt, a posztot 22 éve betöltő Rója István pályázott - írja a Délmagyar. 

link Forrás

Az igazgatót sokan tisztelik az intézményben, amit mutat, hogy a ballagási ünnepségén sokáig elkezdeni sem tudta a beszédét a nagy tapsvihar miatt, és májusban, majd június elején több mint 500-an tüntettek mellett, hogy tovább vezethesse az intézményt. 

A képviselőtestület azzal utasította el a pályázatát az igazgatónak, hogy "évek óta romlik a tanítási színvonal", és annak ellenére tartották magukat ehhez, hogy senki más nem jelentkezett az ötéves mandátumra. Ezt fejelte meg most az EMMI azzal, hogy érvénytelenítette is a tendert. 

A 24 szerint ettől függetlenül elég nyilvánvaló politikai okai vannak az intézmény lefejezésének. Rója részt vett a kockásinges tüntetéssorozatban, meg is rótták érte. Nem titkolta elégedetlenségét a fideszes oktatáspolitikával szemben, így például tantestülete szolidarított a demonstráló miskolci tanárokkal is.  

A Délmagyar azt írja, Rója korábban egy mondással szemléltette álláspontját az oktatáspolitikával kapcsolatban: "A gonosz sikeréhez elég annyi, hogy a jó tétlenül marad." Az iskolavezető a helyi lap szerint korábban akkor is elmondta a véleményét, ha a szocialista oktatáspolitikában talált kivetnivalót. 

Rója áprilisban döntött újra pályázott a pozícióra azok után, hogy az önkormányzat és a képviselők nem támogatták megválasztását. Ilyen esetekben, ha nincs más jelentkező, a tankerületi központ ajánlása alapján az EMMI-nek kell határoznia. Ciklusa július végéig tart, valamelyik helyettese, Martinuszné Korom Gabriella vagy Huszár Szabolcs veheti át ideiglenesen az intézmény vezetését. (Délmagyar / 24)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.