A szenátus hírszerzési bizottsága meghallgatná Donald Trump fiát

külföld
2017 július 11., 18:24
comments 46

Az amerikai szenátus hírszerzési bizottsága meghallgatásra készül behívni Donald Trump elnök legidősebb fiát, akitől dokumentumok bemutatását is várja - közölte kedden a szenátus egyik, magát megnevezni nem akaró tisztségviselője a Reuters hírügynökséggel.

A testület azután döntött így, hogy az amerikai elnök legidősebb fia ezen a napon elektronikus levelek sorát hozta nyilvánosságra. Ezek szerint ifjabb Donald Trump szívesen beleegyezett abba, hogy találkozik egy orosz ügyvédnővel, Natalja Veszelnyickajával, aki a tavalyi elnökválasztási kampányban Hillary Clinton demokrata elnökjelöltre nézve terhelő dokumentumokat ígért számára.

Trump Jr. és Trump
photo_camera Trump Jr. és Trump Fotó: JEWEL SAMAD/AFP

A szenátus hírszerzési bizottsága már hétfőn is jelezte, hogy meghallgatná az ifjabb Trumpot, miután a The New York Times ebben a témában cikket közölt. Donald Trump fia ügyvédje útján jelezte: készséggel áll a tavalyi választási kampányba történt esetleges orosz beavatkozásokat vizsgáló kongresszusi bizottságok rendelkezésére. 

Kedden Donald Trump is reagált a fiával kapcsolatos hírekre. Trump Jr. lépése után, azaz hogy az kitette Twitterre a levelezését, melyből kiderül, tavaly arról is írt, örömmel fogadna Hillary Clinton besározására alkalmas dokumentumokat az orosz kormánytól, Trump elnök elmondta, hogy fia nagyszerű tulajdonságokkal bíró ember (szó szerint „high-quality person”), és hogy üdvözli az átláthatóságát. Trump erről kivételesen nem Twitteren emlékezett meg, hanem szóvivője útján egy rövid közleményben. 

A Fehér Házi szóvivő, Sarah Huckabee Sanders a sajtótájékoztatón hangsúlyozta: az elnököt frusztrálja, hogy Oroszország témája változatlanul napirenden van, s szeretné, ha túllépnének ezen. A továbbiakban a Fehér Ház nem is kíván kommentárt fűzni az ügyhöz. 

Ahogy a helyettes szóvivő fogalmazott: "Valamennyi érintett fél" egyetértett a döntéssel, miszerint ifjabb Donald Trump nyilvánosságra hozott e-mailjeivel a Fehér Ház a jövőben korlátozott mértékben foglalkozik. Minden további kérdésre az elnök és az elnök fiának külső jogi tanácsadói adnak majd választ - szögezte le. A helyettes szóvivő nevetségesnek minősítette, hogy az orosz kapcsolatok ügyében hamis esküt és hazaárulást emlegetnek egyesek. (MTI, Reuters)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.