Trump fia nyilvánosságra hozta a leveleket, hogy hogyan kínálták fel az oroszok Clintonnak ártó információkat

külföld
2017 július 11., 15:59
comments 183

Az amerikai elnök fia, Donald Trump Jr. nyilvánosságra hozta azt a levélváltást, amiben egy orosz állampolgár érzékeny információkat ajánlott fel neki Hillary Clintonról. 

link Forrás

Erre azután került sor, hogy a napokban kiderült, hogy Donald Trump amerikai elnök nagyobbik fia tavaly találkozott egy orosz ügyvédnővel, a New York Times azt is megírta, hogy az ügyvéd terhelő dokumentumokat ígért Hillary Clintonról, a Demokrata Párt elnökjelöltjéről

A levelekből az derül ki, hogy a zenei producer Rob Goldstone, aki a találkozót is szervezte, arról írt Trump Jr.-nak, hogy egy orosz főügyész olyan dokumentumokat és információkat kínált a Trump-stábnak, melyek ártatnának Clintonnak, és nagyon hasznosak lennének Trump Jr. apjának. A levelet 2016 június 3-án írta Goldstone. 

A Trump Jr. által megosztott levélből az is kiderül, hogy ezek nagyon magasszintű és érzékeny információk, de ez része Oroszország és kormányának Trump iránti támogatásának. 

Trump Jr. 17 perccel később írt vissza, és lelkesen fogadta az ajánlatot. Mint írta a saját maga által megosztott emailben, nagyon szeretné ezeket az információkat, főleg a nyár vége felé. 

Egy későbbi levelében Goldstone úgy mutatta be Natalija Veszelnyickaját, akivel Trump fiának találkoznia kéne, mint az orosz kormány ügyészét. 

Az emaileken arra utaló jelek is vannak, hogy Trump fia az egész levelezést továbbküldte Paul Manafortnak, aki akkor Trump kampányának vezetője volt, és Jared Kushernek, Trump Jr. sógorának. Végül ők hárman találkoztak Veszelnyickajával. 

Az első elemzések szerint Trump Jr. azért hozhatta nyilvánosságra a levelezést, hogy megelőzze azt, hogy ezek a New York Timesban jelenjenek meg. A lap robbantotta hétvégén a sztorit, cikkeik szerint Veszelnyickaja Clintonnak ártó orosz állami információkat ígért, de végül ezeket nem tudta átadni. 

Trump Jr. tagadta, hogy bármi helytelent követett volna el, szerinte érthető a demokraták és a média kétségbeesése, ha ezt az egyetlen értelmetlen találkozót tudják csak felmutatni egy év után, írta Twitteren. 

Hétfő este a Times arról is írt, hogy Trump fiának előre szóltak, hogy az őt megkereső orosz ügyvéd bele akar kavarni az amerikai elnökválasztásba.

Az ügyvéd tagad

Tagadta az orosz ügyvédnő, aki tavaly Donald Trump amerikai elnök fiával találkozott, hogy terhelő dokumentumai lettek volna Trump választási ellenfeléről, Hillary Clintonról és azok átadását ígérte volna. 

Natalja Veszelnyickaja az NBC televíziónak adott interjút Moszkvában, a beszélgetést kedden sugározta az amerikai televíziós csatorna. 

Veszelnyickaja tagadta, hogy bármilyen kapcsolatban állna a Kremllel, és kitartott amellett, hogy egyik ügyfele érdekében találkozott ifjabb Donald Trumppal tavaly júniusban. A meg nem nevezett ügyfél - Veszelnyickaja állítása szerint - orosz volt, és a Magnyitszkij-törvény miatt kérte az ügyvédnő közbenjárását. A Szergej Magnyitszkij moszkvai ügyvéd nevét viselő törvényt az amerikai kongresszus 2012-ben fogadta el, és a szankciós, úgynevezett Magnyitszkij-listára kerülőket beutazási tilalommal, valamint vagyonbefagyasztással sújtja.

Az interjúban Natalja Veszelnyickaja hangsúlyozta: soha nem volt semmiféle terhelő dokumentuma Hillary Clintonról, a demokraták elnökjelöltjéről, és soha nem is állt szándékában ilyen jellegű információkkal foglalkozni. Arra a kérdésre, hogy ifjabb Donald Trumpnak miért volt az a benyomása, hogy az elnökválasztási folyamatban hasznosítható adatokkal és dokumentumokkal szolgálhat, Veszelnyickaja úgy válaszolt: "Lehetséges, hogy talán ilyen információk után kutattak, és olyan nagyon akarták, hogy csakis azt hallották meg, amit akartak". (Reuters, Guardian, MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.