Állami cégeken keresztül költenek tízmilliárdokat, hogy orosz és azeri cég elemezhesse a vizes vébé wifijére csatlakozók profiljait

POLITIKA
2017 július 11., 06:55
comments 216

Egy összesen 30 milliárd forintos tételt megpróbáltak eltitkolni a vizes vb szervezői a hivatalosan bejelentetett 130 milliárd forintos költségvetésen felül – írja az Index. Az eltitkolni kívánt pénzből fedezik a tévés közvetítések és a világbajnokság területén kiépített wifihálózat kiépítésének költségeit.

Ezt a pénzt nem a vébé szervezőbizottsága által kezelt hivatalos költségvetésből, hanem állami cégeken, így az Antenna Hungárián és az MVM Net-en keresztül fizetik ki, érdekes módon bármiféle nyílt pályáztatás nélkül. A nyereség azonban nem ezeknél az állami cégeknél csapódik le, hanem magán alvállalkozóknál. Ezek az Index forrásai szerint a következők:

Ramiris Europe Kft., Penta Industry, Hungaro Digitel, Frank Digital, WandaFi, Maksatpro.

Ezek közül a hardvereket szállító Ramiris és a mobilapplikációt fejlesztő Frank Digital sorolható be a szokásos kormányközeli pénzszivattyúzás kategóriájába – előbbi Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszterhez, utóbbi pedig Matolcsy Ádámmal üzletelő Száraz Istvánhoz kötődik – de a Penta Industry nevű építőipari cég is gyakori győztes állami közbeszerzéseken. (További érdekesség, hogy Balatonfüreden pont a Tiborcz Istvánhoz kötött Hotel Füred Spa-ig építik ki a wifihálózatot).

A WandaFi két azerbajdzsáni üzletember, Anar Aligioulov (Aligulov) és Rafik Abaszov tulajdonában van egy ír cégen keresztül, és azzal foglalkozik, hogy adatot gyűjt a wifi üzemeltetői részére azokról, akik fellépnek a hálózatra. A felhasználó Facebook- vagy Instagram profillal léphet be a nyilvános hálózatba, az azeri cég szoftvere pedig beszívja és kielemzi a profilon található adatokat.

link Forrás

Egy orosz cég, a Maksatpro is beszállít valamit, ezt a cég el is ismerte az Indexnek. Valószínűleg egy sportlogisztikai szoftvert.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.