Törökországban 105 informatikust köröznek a tavalyi puccs miatt

2017 július 11., kedd 7:45
87

A török hatóságok 105 informatikus letartóztatását rendelték el, akiket azzal vádolnak, hogy közük lehetett a tavaly nyári puccskísérlethez. Közölük a rendőrség eddig 52 embert fogott el. Az Anadolu hírügynökség szerint köztük vannak olyanok is, akik a Török Tudományos és Műszaki Kutatások Tanácsánál, a Tübitaknál és a telekommunikációs hatóságnál dolgoztak.

A szakembereket azzal vádolják, hogy a ByLock nevű üzenetküldő szolgáltatást használták. A hatóságok szerint Fethullah Gülen követői ezen a titkosított programon keresztül kommunikáltak egymással. Az Egyesült Államokban élő hitszónok azóta is tagadja, hogy bármi köze lenne a puccskísérlethez.

A török hatóságok hétfőn 72 egyetemi alkalmazott is körözést adtak ki, köztük van a vasárnapi tömegtüntetés szervezőjének korábbi tanácsadója is. A hétvégén Isztambulban százezer ember tüntetett ez egy éve tartó megtorlások ellen. 

A puccskísérlet miatt Törökországban már 50 ezer embert tartóztattak le, és 150 ezer állami alkalmazott vesztette el a munkáját. (Reuters)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt