Tudod, mi történne, ha meghalna Soros György?

2017 július 11., kedd 8:48
244

Tegnap teljesen véletlenül belebotlottam abba a ténybe, hogy Soros György 2002 óta a mai napig Budapest díszpolgára. Már az is vicces, hogy bármikor a világon ilyen előfordult-e, hogy egy várost teleplakátolnak a díszpolgára ellen uszító képekkel, de ezen felül még a vonatkozó rendelet szerint, ha Soros holnap meghalna, és a család kéri, akkor a fővárosnak díszsírhelyet kellene biztosítani neki a vonatkozó rendelet szerint.

Ezt írta nekünk Tibor, megnéztem, és persze igaza volt.

Soros 2002-ben kapta a kitüntető címet, amihez akkoriban pénz még nem, de nemzetiszín fonott zsinóron lógó fatokos viaszpecséttel díszített oklevél, meg egy Budapest címerével ékestett 3 centi átmérőjű 18 karátos aranyérme is járt „Civis Honoris Causa Budapestini” véséssel.

A díszpolgárság kézzefogható előnye a morális elismerésen felül még annyi, hogy az illető halála után ingyen díszsírhelyet kap a fővárostól. Nem is osztják ész nélkül, évente 6 élő és 2 halott ember kaphat díszpolgári címet.

A kitüntetés egyébként annak jár, aki

Budapest főváros és polgárai számára, a város fejlődése, gyarapodása és hírnevének öregbítése érdekében kiemelkedő tevékenységet végzett.  

Sorosnak olyan kollégái vannak a nemzetközi mezőnyből, mint Elvis és a dalai láma, a hazaiból meg Puskás, Garas Dezső, Kozma Imre Atya, Szörényi Levente, Hidegkuti Nándor vagy Mága Zoltán. 

A vonatkozó rendelet és a díszpolgárok listája itt nézhető meg.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt