A bíróság lazított Trump beutazási tilalmán

migráció
2017 július 14., 06:51
comments 27

Donald Trump amerikai elnök már megválasztásakor megígérte, hogy teljes beutazási tilalmat rendel el bizonyos muzulmán országok állampolgáraival szemben. Az első körben azonban hiába tiltotta ki az USA-ból Líbia, Irán, Szíria, Jemen, Szudán és Szomália állampolgárait, több amerikai bíróság is kimondta, hogy az intézkedés túlzó, szembe megy az amerikai joggal.

Közel fél év után az USA legfelsőbb bírósága úgy hagyta jóvá az intézkedést, hogy a tiltás nem vonatkozhat azokra, akik "jóhiszemű kapcsolatban állnak" természetes vagy jogi személyekkel az USA-ban. Ennek alapján úgy vezették be a rendeletet, hogy ezekből az országokból szülők, házastársak, gyerekek és testvérek beutazhattak USA-ban élő rokonaikhoz, de nagyszülők már nem.

A bevándorlási korlátozás ellen tüntető nő Washingtonban.
photo_camera A bevándorlási korlátozás ellen tüntető nő Washingtonban. Fotó: CITIZENSIDE/Melany Rochester/Citizenside

Ezt a kitételt támadta meg Hawaii állam egy bíróságon, és a bíró Hawaii-nak adott igazat. Az ítélet nyomán mintegy 24 ezer, mostanáig kitiltás alatt álló menekült léphet be a közeljövőben az USA-ba. (reuters)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.