A bíróság lazított Trump beutazási tilalmán

Donald Trump amerikai elnök már megválasztásakor megígérte, hogy teljes beutazási tilalmat rendel el bizonyos muzulmán országok állampolgáraival szemben. Az első körben azonban hiába tiltotta ki az USA-ból Líbia, Irán, Szíria, Jemen, Szudán és Szomália állampolgárait, több amerikai bíróság is kimondta, hogy az intézkedés túlzó, szembe megy az amerikai joggal.

Közel fél év után az USA legfelsőbb bírósága úgy hagyta jóvá az intézkedést, hogy a tiltás nem vonatkozhat azokra, akik "jóhiszemű kapcsolatban állnak" természetes vagy jogi személyekkel az USA-ban. Ennek alapján úgy vezették be a rendeletet, hogy ezekből az országokból szülők, házastársak, gyerekek és testvérek beutazhattak USA-ban élő rokonaikhoz, de nagyszülők már nem.

A bevándorlási korlátozás ellen tüntető nő Washingtonban.Fotó: CITIZENSIDE/Melany Rochester/Citizenside

Ezt a kitételt támadta meg Hawaii állam egy bíróságon, és a bíró Hawaii-nak adott igazat. Az ítélet nyomán mintegy 24 ezer, mostanáig kitiltás alatt álló menekült léphet be a közeljövőben az USA-ba. (reuters)

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.