Tízezrek tüntettek Lengyelországban az igazságszolgáltatás szétverése és az egypártrendszer ellen

A lengyel kormányon lévő, a Fidesz legtöbb korábbi intézkedését lépésről lépésre követő párt, a Jog és Igazságosság péntek késő este benyújtotta a parlament elé azt a törvénymódosítást, ami ez eddiginél sokkal nagyobb hatalmat adna a parlamentnek a bíróságok összetételének meghatározásában.

A múlt héten benyújtottak egy másik javaslatot is, ami visszahívná a legfelsőbb bíróság bírái közül az összeset, akiket nem személyesen az igazságügyminiszter jelöl ki. A legfőbb ügyészség és az alkotmánybíróság függetlenségét már korábban elintézte a lengyel kormánypárt.

"Szégyen, szégyen!" – kiabálták erre válaszul a vasárnap több lengyel nagyvárosban, köztük Varsóban és Krakkóban összegyűlt tüntetők, akik szerint Jaroslaw Kaczynski egyértelműbben egypártrendszert próbál kiépíteni. A szétesett lengyel ellenzék képviselői arról beszéltek, hogy a jövőben egységesebben fognak szembeszállni a Jog és Igazságossággal.

A kormánypárt által irányított lengyel közmédia közben úgy tálalta az eseményeket, hogy az ellenzék puccsot próbál szervezni a kormánypárt ellen. (Reuters, Krakkow Post)

Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.
;