Tízezrek tüntettek Lengyelországban az igazságszolgáltatás szétverése és az egypártrendszer ellen

külföld
2017 július 16., 20:25
comments 166

A lengyel kormányon lévő, a Fidesz legtöbb korábbi intézkedését lépésről lépésre követő párt, a Jog és Igazságosság péntek késő este benyújtotta a parlament elé azt a törvénymódosítást, ami ez eddiginél sokkal nagyobb hatalmat adna a parlamentnek a bíróságok összetételének meghatározásában.

A múlt héten benyújtottak egy másik javaslatot is, ami visszahívná a legfelsőbb bíróság bírái közül az összeset, akiket nem személyesen az igazságügyminiszter jelöl ki. A legfőbb ügyészség és az alkotmánybíróság függetlenségét már korábban elintézte a lengyel kormánypárt.

link Forrás

"Szégyen, szégyen!" – kiabálták erre válaszul a vasárnap több lengyel nagyvárosban, köztük Varsóban és Krakkóban összegyűlt tüntetők, akik szerint Jaroslaw Kaczynski egyértelműbben egypártrendszert próbál kiépíteni. A szétesett lengyel ellenzék képviselői arról beszéltek, hogy a jövőben egységesebben fognak szembeszállni a Jog és Igazságossággal.

A kormánypárt által irányított lengyel közmédia közben úgy tálalta az eseményeket, hogy az ellenzék puccsot próbál szervezni a kormánypárt ellen. (Reuters, Krakkow Post)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.