Tranp népszerűtlenebb fél év után, mint bármelyik amerikai elnök az utóbbi hetven évből

Az ABC tévétársaság és a Washington Post felmérése szerint az utóbbi hét évtizedben nem volt népszerűtlenebb amerikai elnök fél év hivatali tevékenység után, mint a mostani, Donald Trump. (Csak azért hét évtized, mert azóta vannak megbízható közvélemény-kutatások erre.)

Az elnök munkásságára mindössze 36 százalék bólint rá, miközben 58 százalék elutasítja. Az elfogadottság messze a legalacsonyabb, csak a Nixon dicstelen bukása után mérsékelt legitimitással hatalomra kerülő Gerald Ford van közel hozzá, az elutasítottságához pedig az elég bénán kormányozni kezdő Bill Clinton jutott csak közel.

Persze nem feltétlenül érdemes egy-egy felmérést nézni, fivethirtyeight.com súlyozottan követi a közvélemény-kutatásokat – mindenesetre ettől az átlagtól csak egy kicsit tér el a fenti eredmény.

Trump iszonyatos népszerűtlenségét könnyű megmagyarázni: eleve kevesebb szavazatot kapott, mint ellenfele, és hivatali ideje alatt nem tett semmit, hogy betemesse az egyre mélyebb ideológiai árkokat, ráadásul sorozatos botrányaival egy ideje már olyan benyomást kelt, mint aki a túlélésre játszik. Ezzel együtt nincs minden veszve számára, táborának magja még mindig kitart mellette.

Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.