A román elnök arról beszélt Székelyföldön, hogy az etnikai autonómia gátolná a fejlődést

A decentralizáció kötelező, a regionalizáció ajánlatos, de csak akkor, ha a közigazgatás korszerűsítéséhez vezet, ugyanakkor az etnikai alapú autonómia nemkívánatos, mert meggátolná a fejlődést - jelentette ki Csíkszeredában Klaus Johannis román elnök. 

A Hargita megyei tanács székházában felszólaló elnök azt mondta, hogy Romániának nagy szüksége van a gazdaság növekedésére és a közigazgatás fejlődésére, ezek érdekében pedig a decentralizáció kötelező, mert a helyi választott tisztségviselők ismerik a legjobban a helyi lakosság igényeit. 

Bár az elnöki hivatal gazdasági témákat javasolt, a vendéglátók többsége a magyar kisebbség jogsérelmeiről beszélt. A fórum a román himnusz eljátszásával kezdődött, amelyre válaszképpen jelen lévő önkormányzati képviselők elénekelték a székely himnuszt. A tanácskozás alatt majdnem ötvenen tüntettek székely zászlókkal és transzparensekkel a megyeháza előtt.

Hargita és Kovászna megye önkormányzati vezetői leszögezték, hogy nem etnikai alapú, hanem közigazgatási autonómiát akarnak Székelyföldnek, és azt várják az elnöktől, hogy közvetítsen a többség és kisebbség között. (Transindex/MTI)