Döbbenet: Vétóval fenyegette meg a köztársasági elnök a legfelső bíróság elfoglalását célzó törvénytervezetet Lengyelországban

külföld
2017 július 18., 18:37
comments 104

A legfelsőbb bíróságról szóló, az EU vezetése által súlyosan kritizált törvénytervezet vétóját helyezte kilátásba kedden Andrzej Duda lengyel államfő. Beata Szydlo miniszterelnök kiállt az igazságügyi reformtervezet mellett annak jelenlegi formájában, és azt mondta, a kormány "elviszi a reformot a legvégéig".

A törvényhozók kedden biztonsági őrök gyűrűjében és az ellenzéki képviselők "szégyen" kiáltásai közepette tárgyalták a kormányzó konzervatív Jog és Igazságosság (PiS) által benyújtott jogszabály-módosítást, amely megszüntetné a legfelsőbb bíróság szerepét betöltő 25 fős országos igazságszolgáltatási tanácsban (KRS) helyet foglaló 15 bíró eddigi kinevezési rendjét, és átalakítaná magát a testületet is. A tanácsban lévő 15 bírót ezentúl nem a szakmai szervezetek, hanem az alsóház lépviselői választanák meg.

Ellenzéki képviselők azzal vádolták meg a PiS-t, hogy megsérti a hatalmi ágak alkotmányos szétválasztását, és így akarja befolyásolni a bírák megválasztását. A kormánypárt mindkét vádat tagadja.

"Az igazságügy reformra szorul, de nyugodt és bölcs reformra van szükség" - jelentette ki Andrzej Duda, aki rendszerint támogatja a PiS által benyújtott jogszabályokat. Az államfő hangsúlyozta: csak akkor írja alá a KRS-ről szóló törvénymódosítást, ha a törvényhozás beleegyezik, hogy megnöveli a jövőbeli bírákat megválasztó testület kinevezéséhez szükséges többséget. 

Duda hangsúlyozta: a lengyelek elégedetlenek az igazságszolgáltatás működésével, amely változtatásra szorul. Az államfő szerint sok változásra van szükség az igazságszolgáltatási körökben és egyes bírák mentalitásában is.

Az államfő nyilatkozatára reagálva Beata Szydlo miniszterelnök kijelentette, hogy lengyel igazságügyi rendszert meg kell reformálni, mert az emberek elvárják a változtatásokat. Az állampolgárok azt várják, hogy az igazságszolgáltatás jól és tisztességesen szolgálja őket - fogalmazott a kormányfő, aki szerint az igazságszolgáltatás jelenleg nem az emberek, hanem a bírák és a jogászi szervezetek oldalán áll. 

Tavalyelőtti választási győzelme óta a PiS befolyásának növelésére törekszik az állami médiában, a bíróságokon és az ügységekben. 

A parlament épületét vasárnap óta kordonok veszik körül, Varsóban és más lengyel városokban ezrek tiltakoznak az igazságügyi reform ellen.

Az elnöki hivatal bejelentette, hogy az államfő még kedd este találkozik Marek Kuchcinskivel, a szejm (alsóház) és Stanislaw Karczewskivel, a szenátus (felsőház) elnökével. Krzysztof Szczerski, Duda főtanácsadója közölte, hogy a találkozón az igazságügyi reformról - különös tekintettel az országos igazságszolgáltatási tanácsra - lesz szó.

A szejm kedd este már szavazott is arról, hogy a KRS-ről szóló törvénytervezetet második olvasatra bocsátja, és ebben a szakaszban eltekint az előzetes bizottsági vitától is.

Az Európai Parlament (EP) legfőbb frakcióinak vezetői hétfőn határozott fellépést sürgettek a lengyel igazságügyi reform ellen, hangsúlyozva, hogy a tét "a demokrácia és a jogállamiság túlélése" Lengyelországban. Az EP elnökének küldött közös levélben hangsúlyozták, hogy a bíróságok működéséről szóló új lengyel törvények "jelentősen gyengítik az igazságszolgáltatás függetlenségét és pártatlanságát, valamint a hatalmi ágak szétválasztásának elvét is". "Ez nem csupán sérti a lengyel alkotmányt, de ellentmond az Európai Unió alapszerződéseiben foglalt elveknek" - írta a néppárti, a szociáldemokrata, a liberális, a radikális baloldali és a zöldpárti képviselőcsoport vezetője.

Aggodalmát fejezte ki kedden Thorbjorn Jagland, az Európa Tanács főtitkára is, aki levelet küldött Marek Kuchcinskinek, a szejm elnökének a legfelsőbb bíróságról szóló, sokat vitatott törvénymódosítások miatt. (MTI, Financial Times)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.