A Fazekas diákjai nyerték meg a fődíjat a robotépítő olimpián Washingtonban

oktatás
2017 július 18., 22:23

Az elmúlt két napban zajlott Washingtonban a First Global Challenge elnevezésű verseny, melyre a világ 162 országából érkeztek a 15 és 18 év közötti diákokból álló csapatok, hogy robotépítésben megmérkőzzenek, illetve együttműködjenek egymással: a helyszínen az országok képviselőit közös csapatokba sorsolták össze, így másokkal közösen dolgozva kellett feladatokat megoldaniuk, ami egy nagy, globális kihíváshoz kapcsolódott. Idén ez a kihívás az volt, hogy tiszta ivóvizhez biztosítsanak hozzáférést, ez az üzenet egy szimbolikus golyógyűjtő feladatban jelent meg, amit az épített robotokkal kellett kivitelezni.

És magyar idő szerint kedd éjjel fél egy körül, kevéssel Jim Yong Kim, a Világbank elnökének beszéde után kevéssel kiderült, hogy a Budapesti Fazekas Mihály Általános Iskola és Gimnázium csapata nyerte el a Global Grand Challenge Award névre keresztelt fődíjat.

A Fazekas csapata
photo_camera A Fazekas csapata

A versenyre Magyarországról már korábban neveztek a balatonalmádi Magyar-Angol Tannyelvű Gimnázium és Kollégium robotépítői, a fazekasos diákok végül Team Europe név alatt indulhattak Európát képviselve, és így Magyarország lett az egyetlen európai ország, amit két csapat is képviselte a versenyen. A csapat tagjai: Kurucz Márton, Umann Dávid, Molnár-Sáska Zsófia, Fey Mihály, Hervay Bence és Martinák Zalán. A csapat mentora Karsai Zsuzsa műhelyvezető, a segítőtanár Koren Balázs.

A Balatonalmádiból érkező csapat kapitánya Bikki Gergely, a csapat többi tagja pedig Bóka Ádám, Lami Szilvia, Ipkovich Ádám, Hujber Ákos, Gyimesi Norbet és Győri Csanád volt.

A balatonalmádi csapat
photo_camera A balatonalmádi csapat

A Fazekasban 2003 óta működik robotépítő szakkör RoboTeam néven, több helyezést is elértek már versenyeken, de legtöbbször Lego-ból építkeztek. Washingtonban viszont a szervezők által biztosított alapanyagokból kellett dolgozniuk.

A fazekasos diákok kijutását közösségi finanszírozással oldották meg, a Generosity-n futó kampánnyal szedték össze a pénzt a magyar diákok amerikai útjára.

link Forrás

Ez a beköszönés kevéssel a megnyitó után, már Washingtonban történt:

link Forrás

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.