Index: Pharaon magyar állampolgárságot kérvényezett

POLITIKA
2017 július 19., 06:29
comments 131
  • 2014-ben érkezett először Magyarországra, és két év alatt a Fidesz vezetőinek bizalmába férkőzött Ghaith Pharaon szaúdi milliárdos, aki nem csak Orbán Viktor szomszédságában vett házat, de családjához is közel került.
  • Az év elején elhunyt férfit a hatóságok annak ellenére békén hagyták, hogy az FBI és az Interpol is körözte csalásért és terrorizmussal kapcsolatos vádak miatt.

Tavaly februárban honosítási kérelmet nyújtott be a Bevándorlási-és Állampolgársági Hivatalnál Ghaith Pharaon, írja az Index. A szaúdi milliárdos állampolgársági igényét a TEK vezetője, Hajdu János ismerte el Demeter Márta független országgyűlési képviselőnek, aki korábban már a Külügyminisztériumban és a Bevándorlási-és Állampolgársági Hivatalnál is betekintett a férfi iratanyagába. Több mint fura, hogy a BÁH-nál vezetett aktában semmi nyoma Pharaon kérelmének, miközben a hivatal kereste meg a Terrorelhárítást, hogy véleményt kérjen a szaúdi milliárdosról. 

Hogy kapott-e Pharaon magyar állampolgárságot, nem tudni. 

Az Index kérdéséit egyelőre nem válaszolta meg a BÁH. 

Ghaith Pharaon sejk 1977-ben (Fotó: Mike Stephens / Central Press / Getty Images)
photo_camera Ghaith Pharaon sejk 1977-ben (Fotó: Mike Stephens / Central Press / Getty Images) Fotó: Mike Stephens

A TEK-vezér Demeternek írt leveléből kiderül, hogy nem kaptak tájékoztatást Pharaonról a partnerszolgálatoktól. Hajdu hozzáteszi, hogy mikor a bejrúti magyar követségen először kérvényezett vízumot Pharaon, több országot, köztük az Egyesült Államokat is megkeresték, hogy sérti-e a vízumkiadás az érdekeiket. Csalás, zsarolás és felbujtás miatt az FBI körözi Pharaont, jött a válasz, majd a levél szerint a két ország közt érvényben lévő kiadatási egyezmény alapján "megtették a szükséges lépéseket". Hogy mik voltak ezek, nem tudni. 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.