Mészáros Lőrinc már megvett mindent, csak saját magától tud vásárolni

gazdaság
2017 július 19., 15:34
comments 72

Egy Mészáros Lőrinc-érdekeltség megvett egy Mészáros Lőrinc-érdekeltséget, derült ki egy tőzsdei bejelentésből. Bár ennél egy picit bonyolultabb.

Mészáros Lőrinc és Orbán Viktor a Felcsút-Kaposvár focimeccsen (Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI)
photo_camera Mészáros Lőrinc és Orbán Viktor a Felcsút-Kaposvár focimeccsen (Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI)

Van egy osztrák hotel – a Holiday Resort Kreischberg-Murau –, amit még a Buda-Cash tulajdonosai szereztek meg, mielőtt súlyos csalás vádlottjai lettek volna. Aztán a hotel – a többi, az Opimusban összevont értékes Buda-Cash-es céggel együtt – offshore közvetítéssel Mészáros Lőrincnél és úgynevezett üzlettársánál, Jászai Gellértnél kötött ki. Most pedig, derül ki egy mai bejelentésből, a Konzum megvette ezt a hotelt az Opimustól, 13,4 millió euróért, tehát kb. négymilliárd forintért.

Azaz nem is a Konzum Nyrt., hanem a Konzum Nyrt leányvállalata által kezelt befektetési alap vette meg (hogy bonyolultabb legyen, Mészáros Lőrinc közvetlenül is 53 százalékos tulajdonos az alapkezelőben). Ezt az alapot a Konzum-leánycég irányítja, ő gyakorolja a tulajdonosi jogokat, de nem ez a cég a tulajdonos.

A Konzum PE Magántőke alapnak alapnak ugyanis nem ismerni a valódi tulajdonosait:

az alap tulajdonosai azok, akiknél a fizikailag kinyomtatott befektetési jegyek vannak. Ezek akárkinél lehetnek, még csak be sem kell jelenteni.

Szóval a Mészáros-Jászai párostól átkerült a Mészáros-Jászai páros által kezelt, ismeretlen tulajdonú befektetési alaphoz a Buda-Cash-es, gyanús eredetű pénzből vett osztrák hotel.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.