Pont a budapesti vébé alatt robbant ki korrupciós botrány a nemzetközi úszószövetségnél

bűnügy
2017 július 19., 06:47
comments 131

Abból azért lehet sejteni, hogy mennyire elterjedt a korrupció egy területen, ha emberek mindenféle veszélyérzet nélkül, teljesen nyíltan alkudoznak arról, hogy mennyi kenőpénz jár nekik.

Három újság, az angol Times, a német Spiegel és az úszó szakügyekkel foglalkozó Swimvortex ma írta meg Husain Al Musallam történetét, akit napokon belül megválaszthatnak a nemzetközi úszószövetség, a FINA első elnökhelyettesének.

Al Musallam az Ázsiai Olimpiai Szövetség vezetője is, de a nemzetközi futballvilágban is otthonosan mozog. Az újságok a kuvaiti sportvezető ellen indult FBI-nyomozás információi alapján arról írnak, hogy a férfi 2012-ben találkozott egy kínai marketinges vezetővel, akivel az Asian Beach Games nevű sportrendezvény szponzorációjáról tárgyaltak. 

Egy 20 perces hangfelvétel szerint Al Musallam és a kínai marketinges nő teljesen nyíltan tárgyaltak a kuvaitinak járó kenőpénz összegéről. Al Musallam azt mondja, hogy minden reklámszerződésből 82 százalék jár az Ázsiai Olimpiai Szövetségnek, 8 százalék a marketinges cégnek és 10 százalék személyesen neki. Al Musallam szerint körülbelül 40-50 millió dollárt (~11 milliárd forint) értékű szponzorációt lehet összeszedni az eseményre, ezen a pénzen osztoznának.

A nő először kevesebbet adna, csak a szponzoráció 6 százalékával fizetné le a sportvezetőt, de a kuvaiti ragaszkodik a maga 8 százalékához, sőt, az utolsó pillanatban 9 százalékra emeli az összeget, a Swimvortex szerint

még egy százalékot kér a költségeire, mert így "átláthatóbb" az üzlet.

Természetesen nem szabályos, hogy a sportszövetség vezetői ilyen személyes járadékot kérjenek.

Husain Al Musallam az egyedüli jelölt a FINA első elnökhelyettesi posztjára. Ez azért fontos, mert jó eséllyel a 81 éves uruguayi Julio Maglione-t fogják újraválasztani az úszószervezet vezetőjének, ha ő idős kora, betegsége, vagy halála esetén nem tudja kitölteni a teljese mandátumát, akkor Al Musallam lesz a FINA megbízott vezetője.

Az Ázsiai Olimpiai Szövetség szerint senki sem kért pénzt a szponzorációkból, és az ügyet politikai okokból akarják felhasználni a FINA július 22-re tervezett budapesti tisztújítása előtt.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.