Több tucat gyereket ért szexuális bántalmazás a világhíres regensburgi székesegyház fiúkórusában

külföld
2017 július 19., 06:51

Kedden hozták nyilvánosságra a Regensburger Domspatzen fiúkórusban 1945 óta elkövetett bántalmazásokat vizsgáló jelentést. A regensburgi egyházmegye vezetése által 2015-ben független, külső vizsgálat megállapította, hogy a kórus mellett előkészítő iskolát, bentlakásos általános iskolát és zenei gimnáziumot működtető oktatási és zenei egyházi intézményben a második világháború óta mintegy

547 egykori diákot ért bántalmazás, és köztük 67 diák volt szexuális bántalmazás áldozata.

A cselekményekért 49 ember felelős, köztük 45-en kizárólag testi, 9-en kizárólag szexuális bántalmazást követtek el. A jelentés szerint az esetek többsége ugyan a hatvanas és a hetvenes években történt, de a kilencvenes évek elején is előfordulhattak visszaélések. 

photo_camera Fotó: JAN-PETER KASPER/DPA/AFP

A jelentés hangsúlyozza: a feltárt cselekmények már a vizsgált időszakban bűncselekménynek számítottak. Az intézmény vezetői egészen 2010-ig eltussolták inkább az ügyeket, végül a regensburgi egyházmegye kezdte meg az ügyek feldolgozását. (BBC/MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.