Agresszív agydaganatot találtak John McCainnél

John McCain szenátornál akkor diagnosztizálták az agydaganatot, amikor a múlt pénteken egy vérrögöt távolítottak el a koponyájából.

Fotó: Haroon Sabawoon/Anadolu Agency

A beavatkozást elvégző Mayo klinika orvoscsoportja szerdán este közleményben jelentette be, hogy glioblasztomát, a rosszindulatú agydaganatok egyik agresszív formáját diagnosztizálták, a vérrög is emiatt alakult ki. A daganatot eltávolították. McCain irodája szintén közleményt adott ki, miszerint a 80 éves politikus hangulata jó, és Arizonában, a családja körében lábadozva bizakodik, hogy a várható kezelések hatásosak lesznek.  Az orvosai szerint felmerült, hogy kemoterápiával kezelik. 

Meghan McCain, a szenátor lánya közölte, hogy apját „a rákbetegség sokféle módon érintheti, de megadásra soha nem kényszerítheti őt”. 

John McCain szenátor mindig is nagy harcos volt. Gyógyulj meg hamar!" - írta közleményében Donald Trump amerikai elnök. 

Barack Obama - aki a 2008-as elnökválasztáson legyőzte a republikánusok elnökjelöltjeként az elnökségért induló McCaint - amerikai hősnek nevezte a szenátort és közleményében azt írta: a legremekebb harcos, akivel találkozott. „A rákbetegség nem tudja, mire vállalkozott, küldd el a pokolba, John!” - írta Obama.
McCain jelenleg a szenátus fegyveres ügyekkel foglalkozó bizottságának elnöke, s olyan politikusként tartják számon, aki kimondja, amit gondol és mindig képes a demokratákkal együttműködve kétpárti megállapodások kikovácsolására is. 

A vietnami háborúban McCain repülőgépét lelőtték és őt 1967 októberétől 1973 márciusáig vietnami fogságban tartották, megkínozták és magánzárkában különítették el. Visszautasította, hogy előbb bocsássák szabadon őt, mint a többi amerikai katonát. (BBC/MTI)