Berlin irányváltást jelentett be a német-török viszonyban, mert szerintük Ankara hátat fordított az európai értékeknek

külföld
2017 július 20., 11:20
comments 73

Csütörtök délelőtt mi is írtunk arról, hogy nagyon elmérgesedett a német-török diplomáciai viszony a letartóztatott német jogvédő, Peter Steudtner ügye miatt. 

Azóta a német külügyminisztérium válságtanácskozást tartott, ezután pedig Sigmar Gabriel miniszter bejelentette, hogy irányváltás következik Németország Törökországgal folytatott viszonyában, mert az ankarai vezetés hátat fordít az európai értékeknek. Angela Merkel kancellár támogatásáról biztosította minisztere törekvéseit.

Sigmar Gabriel a német-török kormányzati viszony további romlása miatt tartott válságtanácskozás után tett nyilatkozatában kiemelte, hogy Berlin eddig türelmes volt, még akkor is, amikor német fülnek elviselhetetlen vádakkal illették hazáját Ankarából, de ez így nem mehet tovább.

Az új irányvonalat vázolva elmondta, hogy felülvizsgálják a törökországi beruházásokhoz nyújtott állami garanciavállalások ügyét.

A tárca egyben frissítette a Törökországba utazóknak szóló információit, figyelmeztetett, hogy bárkit bármikor önkényesen megfoszthatnak szabadságától, ezért fokozott óvatosságra van szükség.

Angela Merkel szóvivője útján tudatta, hogy "szükségesnek és elengedhetetlennek" tartja az irányváltást. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.