Kiszáll az állam a Gránit Bankból

gazdaság
2017 július 20., 08:23

A magyar állam értékesíti a Gránit Bankban lévő 36,5 százalékos tulajdonrészét - jelentette be Varga Mihály egy sajtótájékoztatón. A 4,3 milliárd forintért szerzett részesedést július 20.-tól, egy kétfordulós pályázat keretében értékesítik, és a miniszter tervei szerint az év végéig lezárják.

A Gránit Bank sokáig Demján Sándor tulajdonában volt (a Wallistól vette meg 2010-ben az akkor még Milton Bank nevű pénzintézetet), az állam 2013-ban szállt be ötven százalékos tulajdonosnak, pont ugyanakkor, mint a kellemetlen emlékű Széchenyi Bankban. Később Demján Sándor részvénycsomagját megvette a bank vezérigazgatója, Hegedűs Éva, és további befektetők is beszálltak, tőkeemelések történtek.

A banknak nincs egyszerű tulajdonosi struktúrája, jelenleg így néz ki:

  • állam: 36,5 százalék
  • Hegedűs Éva / E. P. M. Kft.: 24,7 százalék
  • MKB Nyugdíjpénztár: 10 százalék
  • CIG Pannónia: 9,9 százalék
  • Munkavállalói részvényprogram: 14,3 százalék

A bank pénzügyileg jó állapotban van a beszámolók szerint, ügyfelei főleg közepes vállalatok. Igaz, a bank neve felmerült számos érdekes ügyletben. Például Tiborcz Istvánnak százmilliós nagyságrendű magánhite van a Gránitnál, és ez a bank hitelezte az OGYÉI épületét furcsán megvásárló, Rogán/Habony-közeli, ciprusi tulajdonú céget.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.