Moszkva szerint a Greenpeace javára szóló nemzetközi ítélet jutalmazza a „békés tiltakozás” ürügyén elkövetett törvénysértést

A törvényellenes cselekedeteket ösztönzi a hágai választottbírósági döntés, amelynek értelmében Oroszországnak kártérítést kell fizetnie a 2013-ban Murmanszkban feltartóztatott, holland zászló alatt közlekedő Greenpeace-hajó miatt – mondta Artyom Kozsin, az orosz külügyminisztérium egyik szóvivője.

Azt mondta, Oroszország nem vett részt az eljárásban, mivel továbbra is azon az állásponton van, hogy a választottbíróságnak nincsen joghatósága az ügyben. Szerinte a hágai bíróság döntése figyelmen kívül hagyja a „tengeren elkövetett felelőtlen cselekedetekkel” kapcsolatos korábbi esetjogot, a Greenpeace javára szóló ítélet pedig tulajdonképpen jutalmazza az államok kizárólagos gazdasági övezetében és kontinentális talapzatán a „békés tiltakozás” ürügyén elkövetett törvénytelen cselekedeteket.

Az ügyben eljáró nemzetközi választottbíróság keddi döntése értelmében Oroszországnak mintegy 5,5 millió eurót (1,7 milliárd forint) kell fizetnie Hollandiának kártérítés címén.

A Greenpeace hajója a visszatérés utánFotó: Remko de Waal/ANP/AFP

A Greenpeace 28 tagja és két fotósa 2013 szeptemberében az orosz kőolaj-kitermelés ellen tiltakozott a Barents-tengeri Pecsora-öbölben található orosz Prirazlomnaja fúrótoronynál. A hajót az orosz hatóságok lefoglalták, és a murmanszki kikötőbe szállították. A hajó legénységét és az aktivistákat az orosz hatóságok előbb kalózkodással vádolták meg, amit garázdaságra enyhítettek. Később óvadék fejében szabadlábra helyezték őket, de az országot nem hagyhatták el. 2013 decemberében, az orosz alkotmány elfogadásának 20. évfordulója alkalmából végül elnöki amnesztiában részesültek, az eljárást felfüggesztették ellenük. Az Arctic Sunrise nevű jégtörőt az orosz hatóságok 2014 nyaráig őrizték Murmanszkban, és csak 2014. augusztus 9-én térhetett vissza a holland felségvizekre. (MTI)