Oroszországnak 5,5 millió eurót kell fizetnie, mert feltartóztatták a Greenpeace hajóját

Oroszországnak mintegy 5,5 millió eurót (1,7 milliárd forint) kell fizetnie Hollandiának kártérítés címén a 2013-ban Murmanszkban feltartóztatott, holland zászló alatt közlekedő Greenpeace-hajó miatt - állapította meg keddi döntésében az ügyben eljáró nemzetközi választott bíróság.

A testület állandó kamarájának keretében létrehozott döntőbíróság még 2015-ben hozott ítélete megállapította Oroszország felelősségét az ENSZ tengerjogi egyezménye alapján, és Moszkvát kötelezte, hogy a kamatokkal együtt fizesse meg az Arctic Sunrise nevű hajónak, és a harminc fős legénységének okozott anyagi és erkölcsi károkat. A mostani döntés a kártérítés mértékét határozta meg. Oroszország elutasította, hogy részt vegyen az eljárásban, sőt a hajó ügyében született korábbi nyugati és nemzetközi bírósági döntéseket is figyelmen kívül hagyta.   

Fotó: Remko de Waal/ANP/AFP

A Greenpeace 28 tagja és két fotósa 2013 szeptemberében az orosz kőolaj-kitermelés ellen tiltakozott a barents-tengeri Pecsora-öbölben található orosz Prirazlomnaja fúrótoronynál. A hajót az orosz hatóságok lefoglalták és a murmanszki kikötőbe szállították. 

A hajó legénységét és az aktivistákat az orosz hatóságok előbb kalózkodással vádolták meg, amit garázdaságra enyhítettek. Később óvadék fejében szabadlábra helyezték őket, de az országot hagyhatták el. 2013 decemberében, az orosz alkotmány elfogadásának huszadik évfordulója alkalmából végül elnöki amnesztiában részesültek, az eljárást felfüggesztették ellenük.   

Az Arctic Sunrise nevű jégtörőt az orosz hatóságok 2014 nyaráig őrizték Murmanszkban, s csak 2014. augusztus 9-én térhetett vissza a holland felségvizekre. (MTI)

Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.