Moszulban szűk cellákba zárnak mindenkit, akinél felmerül együttműködött az Iszlám Állammal

külföld
2017 július 20., 06:22
comments 42

Nemrég képek kerültek elő arról, hogyan tartják fogva azokat Irakban, akiket terrorizmussal gyanúsítanak. 

Egy cellába akár 80 embert is összezsúfolnak.
photo_camera Egy cellába akár 80 embert is összezsúfolnak. Fotó: Andrea DiCenzo/dpa Picture-Alliance/AFP

Az iraki hadsereg a Moszulhoz közeli egyik légibázison 2800 embert tart fogva, de még több százan lehetnek kisebb börtönökben. 

A börtönöket felügyelő egyik iraki tiszt arról számolt be, hogy sok fogvatartottnak van fertőző betegsége, sokan bőrbajokkal küszködnek, sokan járni sem tudnak. Elmondta, hogy a hatóságok nagyon túlterheltek, az elmúlt három hónapban legalább 1150 rab fordult meg a börtönökben, 540 embert pedig Bagdadba küldtek, hogy ott folytassák le ellenük a vizsgálatot. 

photo_camera Fotó: Andrea DiCenzo/dpa Picture-Alliance/AFP

Az AP hírügynökségnek nyilatkozó rabok ártatlannak mondták magukat. Szerintük 10 valódi terroristát sem találni köztük. Van, aki már nyolc hónapja van fogságban, de azóta csak egyszer látta a napot. Más azt sem tudja, miért tartóztatták le, csak annyit közöltek vele, hogy szerepel a neve a listájukon. 

Az iraki miniszterelnök, Haider al-Abadi elismerte, hogy a katonák valóban követtek el jogsértéseket, de ezeket egyéni akcióknak nevezte, amiért felelősségre fogják vonni az elkövetőket. 

A múlt héten több olyan videó is megjelent, amiken az iraki katonák bosszúból meglincselik azokat, akinél felmerül, hogy együttműködtek az Iszlám Állammal. Vannak, akik attól tartanak, hogy az önbíráskodás és a kegyetlenkedés csak könnyebbé teszi az Iszlám Állam dolgát, hogy tagokat toborozzon. (Daily Mail)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.