Moszulban szűk cellákba zárnak mindenkit, akinél felmerül együttműködött az Iszlám Állammal

2017 július 20., csütörtök 6:22
42

Nemrég képek kerültek elő arról, hogyan tartják fogva azokat Irakban, akiket terrorizmussal gyanúsítanak. 

Egy cellába akár 80 embert is összezsúfolnak. Fotó: Andrea DiCenzo/dpa Picture-Alliance/AFP

Az iraki hadsereg a Moszulhoz közeli egyik légibázison 2800 embert tart fogva, de még több százan lehetnek kisebb börtönökben. 

A börtönöket felügyelő egyik iraki tiszt arról számolt be, hogy sok fogvatartottnak van fertőző betegsége, sokan bőrbajokkal küszködnek, sokan járni sem tudnak. Elmondta, hogy a hatóságok nagyon túlterheltek, az elmúlt három hónapban legalább 1150 rab fordult meg a börtönökben, 540 embert pedig Bagdadba küldtek, hogy ott folytassák le ellenük a vizsgálatot. 

Fotó: Andrea DiCenzo/dpa Picture-Alliance/AFP

Az AP hírügynökségnek nyilatkozó rabok ártatlannak mondták magukat. Szerintük 10 valódi terroristát sem találni köztük. Van, aki már nyolc hónapja van fogságban, de azóta csak egyszer látta a napot. Más azt sem tudja, miért tartóztatták le, csak annyit közöltek vele, hogy szerepel a neve a listájukon. 

Az iraki miniszterelnök, Haider al-Abadi elismerte, hogy a katonák valóban követtek el jogsértéseket, de ezeket egyéni akcióknak nevezte, amiért felelősségre fogják vonni az elkövetőket. 

A múlt héten több olyan videó is megjelent, amiken az iraki katonák bosszúból meglincselik azokat, akinél felmerül, hogy együttműködtek az Iszlám Állammal. Vannak, akik attól tartanak, hogy az önbíráskodás és a kegyetlenkedés csak könnyebbé teszi az Iszlám Állam dolgát, hogy tagokat toborozzon. (Daily Mail)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt