Vasárnap éjfélig tart a hőségriasztás

Csütörtök 0 órától vasárnap éjfélig hőségriasztást rendelt el Szentes Tamás országos tisztifőorvosi feladatokért felelős helyettes államtitkár.

A másodfokú intézkedésről az Emmi Tisztifőorvosi Feladatokért Felelős Helyettes Államtitkársága kiemelte, hogy a nagy hőség megterheli az egészséges szervezetet is, így bárkinél okozhat egészségügyi panaszokat, kellemetlen tüneteket, dekoncentrációt. Külön felhívta az autósok figyelmét a vezetés közbeni fokozott óvatosságra. Azt kérik, hogy a következő napokban mindenki különösen ügyeljen a fokozott folyadékbevitelre. 

Az Emmi azt írta, aki teheti, tartózkodjon árnyékban, légkondicionált helyiségekben a legmelegebb órákban, és kerülje a megterhelő fizikai munkát. 

Az Országos Meteorológiai Szolgálat az MTI-hez eljuttatott veszélyjelzése szerint a napi középhőmérséklet csütörtökön az északkeleti megyék kivételével általában eléri a 25, 26, főként a Dél-Alföldön és az Észak-Dunántúlon helyenként meghaladja a 27 fokot. 

A hőség miatt a meteorológiai szolgálat Bács-Kiskun, Békés, Csongrád és Komárom-Esztergom megyére adott ki másodfokú, míg a fővárosra és Pest, továbbá Baranya, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Hajdú-Bihar, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Somogy, Tolna, Vas, Veszprém és Zala megyére elsőfokú figyelmeztetést.

Csütörtökön a hőmérséklet délután 31-36, késő este 20-27 fok között valószínű. Pénteken és szombaton akár 37 fokig is melegedhet a hőmérséklet, és többfelé a minimumértékek is 20 fok körül alakulhatnak. (MTI)