Az amerikai külügyminisztérium leminősítette Magyarországot az éves emberkereskedelmi jelentésében

Az Egyesült Államok külügyminisztériuma kiadta éves jelentését a világban folyó emberkereskedelem helyzetéről, amiben szokás szerint most is sorrendbe állította az államokat aszerint, mennyire észlelhető az erőfeszítéseik az emberkereskedelem felismerésére és leküzdésére.

Idén Magyarországot leminősítették, így a figyelemmel kísérendő országok csoportjába került – írta meg az amerikai központú Budapest Beacon. A három csoportból eddig is a középsőben voltunk, de most azon belül lejjebb kerültünk, a Trier 2 Watchlistre. Így Libériával, Irakkal, Ruandával, Guatemalával, Dzsibutivsl és Haitival kerültünk egy csoportba.

A jelentés szerint annak ellenére, hogy a büntető törvénykönyvet szigorították, lehetővé téve az emberkereskedők eszközeinek lefoglalását, a nyomozók, az ügyészek és a bíróságok rosszabbul teljesítettek most, mint az előző vizsgált időszakban, ami a külföldi bűnüldöző hatóságokkal való együttműködést, a továbbképzést és a közvélemény tájékoztatását illeti. Röviden: csökkent az erőfeszítés az emberkereskedelem elleni fellépésre.

Azt is írják, hogy az emberkereskedelem áldozatainak nyújtott szolgáltatások szűkösek, összehangolatlanok és nem megfelelőek, miközben a bűnüldöző szervek letartóztatták és bíróság elé állították az emberkereskedelemben szexuális kihasznált gyerekeket. A magyar kormány következetesen elmulasztotta végrehajtani a 2011-es EU-s irányelvet, ami előírja, hogy a prostitúcióban részt vevő 18 év alattiak áldozatnak minősülnek, függetlenül attól, hogy beleegyeztek-e a prostitúcióba. A sérülékeny csoportok: mélyszegénységben élők, rosszul iskolázott felnőttek, romák, menekültek, kísérő nélküli kiskorúak és hajléktalanok.

A jelentés szerint a magyar statisztikai adatok nem megfelelőek, a hatóságok alul kezelik az emberkereskedelmi jelentéseket.

Budapest Beacon kiemeli azt is, hogy az amerikai kormány júniusban kitüntette a gyermekkereskedelem ellen küzdő magyar szociológust, a CEU-n kutató Sebhelyi Viktóriát, aki Rex Tillerson külügyminisztertől vehette át a kitüntetést.

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.