Az amerikai külügyminisztérium leminősítette Magyarországot az éves emberkereskedelmi jelentésében

bűnügy
2017 július 21., 16:32
comments 57

Az Egyesült Államok külügyminisztériuma kiadta éves jelentését a világban folyó emberkereskedelem helyzetéről, amiben szokás szerint most is sorrendbe állította az államokat aszerint, mennyire észlelhető az erőfeszítéseik az emberkereskedelem felismerésére és leküzdésére.

Idén Magyarországot leminősítették, így a figyelemmel kísérendő országok csoportjába került – írta meg az amerikai központú Budapest Beacon. A három csoportból eddig is a középsőben voltunk, de most azon belül lejjebb kerültünk, a Trier 2 Watchlistre. Így Libériával, Irakkal, Ruandával, Guatemalával, Dzsibutivsl és Haitival kerültünk egy csoportba.

A jelentés szerint annak ellenére, hogy a büntető törvénykönyvet szigorították, lehetővé téve az emberkereskedők eszközeinek lefoglalását, a nyomozók, az ügyészek és a bíróságok rosszabbul teljesítettek most, mint az előző vizsgált időszakban, ami a külföldi bűnüldöző hatóságokkal való együttműködést, a továbbképzést és a közvélemény tájékoztatását illeti. Röviden: csökkent az erőfeszítés az emberkereskedelem elleni fellépésre.

Azt is írják, hogy az emberkereskedelem áldozatainak nyújtott szolgáltatások szűkösek, összehangolatlanok és nem megfelelőek, miközben a bűnüldöző szervek letartóztatták és bíróság elé állították az emberkereskedelemben szexuális kihasznált gyerekeket. A magyar kormány következetesen elmulasztotta végrehajtani a 2011-es EU-s irányelvet, ami előírja, hogy a prostitúcióban részt vevő 18 év alattiak áldozatnak minősülnek, függetlenül attól, hogy beleegyeztek-e a prostitúcióba. A sérülékeny csoportok: mélyszegénységben élők, rosszul iskolázott felnőttek, romák, menekültek, kísérő nélküli kiskorúak és hajléktalanok.

A jelentés szerint a magyar statisztikai adatok nem megfelelőek, a hatóságok alul kezelik az emberkereskedelmi jelentéseket.

Budapest Beacon kiemeli azt is, hogy az amerikai kormány júniusban kitüntette a gyermekkereskedelem ellen küzdő magyar szociológust, a CEU-n kutató Sebhelyi Viktóriát, aki Rex Tillerson külügyminisztertől vehette át a kitüntetést.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.