Vádat emeltek két NAV-os ellen, akik adótitkokat használtak az autóvásárláshoz

bűnügy
2017 július 21., 07:25
comments 40

A Csongrád Megyei Főügyészség vádat emelt két NAV-dolgozó ellen, akik idén januárban adótitoknak minősülő információt kezeltek jogosulatlanul, írja a Délmagyar

Az egyikük a szabadsága alatt autót akart venni, és megkérte az egyik kollégáját, hogy az adótartozásokat nyilvántartó rendszerben nézze meg, van-e adóhátraléka az eladónak.  A kollégája ezt meg is tette.

A vádirat szerint az adat megismerésével a vádlott jogtalan előnyhöz jutott, mivel az eladó vagyoni helyzetének ismeretében tudott dönteni a gépjármű megvásárlásáról. 

Az adóhátralék adótitoknak minősül, azt kizárólag hivatali kötelezettség teljesítése érdekében ismerheti meg az adóhivatali dolgozó.

A Csongrád Megyei Főügyészség a két hivatali dolgozót hivatali visszaéléssel vádolja, velük szemben pénzbüntetést kért és az adatot megtekintő vádlott esetében kezdeményezte a kormánytisztviselői foglalkozástól való eltiltást. A ügyet a Szegedi Törvényszék fogja tárgyalni.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.