Elegük van a velenceieknek, tüntettek a túl sok turista miatt

Az olasz város a világ egyik legnépszerűbb turistacélpontja. Sokáig nem volt ezzel sok baja a helyieknek sem: bőven áramlott a pénz a helyi gazdaságba, a sok turista sok munkahelyet is jelentett. De az elmúlt években valami megváltozott, annyira sok lett a turista, hogy a város teljesen élhetetlenné vált a helyiek szerint. 

Fotó: Matteo Chinellato/NurPhoto

A Guardian hosszú cikket írt a témáról, és ebben arra jutnak, hogy a sok éve növekvő feszültségek idén nyárra tetőztek: sok velencei úgy érzi, hogy ez így nem mehet tovább. Július elején kétezer velencei polgár tüntetett is a turizmusipar ellen. Mint a szervezők elmondták, az elképesztő méretekben a városba ömlő turistacsoportok tönkreteszik a helyiek életét, ártanak a környezetnek és menekülésre késztetik a helyi polgárokat. Míg a múlt század közepén 175 ezer lakosa volt a városnak, ma már csak 55 ezren élnek itt állandóan, évi kétezer ember hagyja ott Velencét. 

A szervezők olyan dolgokra panaszkodnak, mint hogy lehetetlen a városban közlekedni, ügyeket intézni, a város leginkább egy nagy szabadidőparkká változott, amiben szelfibotos hordák hömpölyögnek felalá. Az egyik szervező, Carlo Beltrame a helyi egyetem kutatója, szerinte ha ilyen ütemben folytatódik az elvándorlás, Velencében csak turisták maradnak majd, ez pedig társadalmi, antropológiai és történelmi katasztrófa lenne szerinte. 

Fotó: Matteo Chinellato/NurPhoto

Az 55 ezres városba jelenleg évente 28 millió turista érkezik, alig maradt olyan városrész, amit ne forgatott volna ez fel teljesen. A helyiek különösen ki vannak akadva az óriási turistahajókra, melyek tömegével hozzák az embereket a városba, akik ráadásul sokszor csak pár órát töltenek el Velencében, majd mennek is vissza a hajójukra, alig költve pénzt. Egyes napokon csak ilyen hajókról 44 ezer ember érkezhet a városba. 

Azt a szervezők is hangsúlyozták, hogy Velence sokáig tudatosan épített a turizmusra: a karnevállal, a filmfesztivállal és a biennáléval kifejezetten keresték az utazók kegyeit. De az ilyen mértékű tömeges turizmus felülírta ezeket a programokat: mint az egyik helyi pincér panaszkodott, most már nem kultúráért vagy művészetért jönnek ide az emberek, hanem motorcsónakokért és gyorskajáért. 

Fotó: DOELAN Yann/hemis.fr

A városban komoly kampány indult, hogy legalább a szigetvilág történelmi központjából tiltsák ki az óriáshajókat. Júniusban egy nem hivatalos népszavazást is tartottak, ahol a lakók erre szavaztak. De a problémákat ez sem oldaná meg maradéktalanul: az évi 28 millió turista közül csak 1,5 millió érkezik ilyen hajókkal. Jelenleg egy kompromisszum formálódik a tiltakozók és a hajótársaságok között, mely után többé nem mehetnének be egészen a lagúna belsejébe. 

A helyiek között akadt, aki az Unescoban bízik: hogy az örökségvédelmi világszervezet is felemeli majd a szavát a városban zajló folyamatok miatt. Természetesen akadnak olyanok is, akik szerint mindenről a központi, római kormány tehet, és ezért egy független Velencében gondolkodnak, mint ami megoldást kínálna ezekre a problémákra. Erről, azaz a függetlenségről is lesz egy jogilag semmilyen következménnyel nem járó népszavazás majd októberben. (Guardian)

Ha csak 300 forinttal támogatna bennünket...

... mindenki, aki ezt az üzenetet látja, akkor néhány nap alatt összejönne a szerkesztőség éves költségvetése. A 444 hosszú távú, stabil működése rajtad múlik. Olyanokon, akik hajlandóak a saját pénzükből áldozni, hogy Magyarországról ne tűnjön el a független újságírás. Ha szeretnéd, hogy a 444 oknyomozásai, elemzései és videói továbbra is a lehető legtöbb emberhez eljussanak, akkor támogasd a szerkesztőséget, akár csak egy kávé árával is!

Egyszeri bankkártyás támogatás

Havi rendszeres támogatás (PayPal)

További támogatási lehetőségek.

Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.