Elegük van a velenceieknek, tüntettek a túl sok turista miatt

külföld
2017 július 23., 13:30
comments 229

Az olasz város a világ egyik legnépszerűbb turistacélpontja. Sokáig nem volt ezzel sok baja a helyieknek sem: bőven áramlott a pénz a helyi gazdaságba, a sok turista sok munkahelyet is jelentett. De az elmúlt években valami megváltozott, annyira sok lett a turista, hogy a város teljesen élhetetlenné vált a helyiek szerint. 

photo_camera Fotó: Matteo Chinellato/NurPhoto

A Guardian hosszú cikket írt a témáról, és ebben arra jutnak, hogy a sok éve növekvő feszültségek idén nyárra tetőztek: sok velencei úgy érzi, hogy ez így nem mehet tovább. Július elején kétezer velencei polgár tüntetett is a turizmusipar ellen. Mint a szervezők elmondták, az elképesztő méretekben a városba ömlő turistacsoportok tönkreteszik a helyiek életét, ártanak a környezetnek és menekülésre késztetik a helyi polgárokat. Míg a múlt század közepén 175 ezer lakosa volt a városnak, ma már csak 55 ezren élnek itt állandóan, évi kétezer ember hagyja ott Velencét. 

link Forrás

A szervezők olyan dolgokra panaszkodnak, mint hogy lehetetlen a városban közlekedni, ügyeket intézni, a város leginkább egy nagy szabadidőparkká változott, amiben szelfibotos hordák hömpölyögnek felalá. Az egyik szervező, Carlo Beltrame a helyi egyetem kutatója, szerinte ha ilyen ütemben folytatódik az elvándorlás, Velencében csak turisták maradnak majd, ez pedig társadalmi, antropológiai és történelmi katasztrófa lenne szerinte. 

photo_camera Fotó: Matteo Chinellato/NurPhoto

Az 55 ezres városba jelenleg évente 28 millió turista érkezik, alig maradt olyan városrész, amit ne forgatott volna ez fel teljesen. A helyiek különösen ki vannak akadva az óriási turistahajókra, melyek tömegével hozzák az embereket a városba, akik ráadásul sokszor csak pár órát töltenek el Velencében, majd mennek is vissza a hajójukra, alig költve pénzt. Egyes napokon csak ilyen hajókról 44 ezer ember érkezhet a városba. 

Azt a szervezők is hangsúlyozták, hogy Velence sokáig tudatosan épített a turizmusra: a karnevállal, a filmfesztivállal és a biennáléval kifejezetten keresték az utazók kegyeit. De az ilyen mértékű tömeges turizmus felülírta ezeket a programokat: mint az egyik helyi pincér panaszkodott, most már nem kultúráért vagy művészetért jönnek ide az emberek, hanem motorcsónakokért és gyorskajáért. 

photo_camera Fotó: DOELAN Yann/hemis.fr

A városban komoly kampány indult, hogy legalább a szigetvilág történelmi központjából tiltsák ki az óriáshajókat. Júniusban egy nem hivatalos népszavazást is tartottak, ahol a lakók erre szavaztak. De a problémákat ez sem oldaná meg maradéktalanul: az évi 28 millió turista közül csak 1,5 millió érkezik ilyen hajókkal. Jelenleg egy kompromisszum formálódik a tiltakozók és a hajótársaságok között, mely után többé nem mehetnének be egészen a lagúna belsejébe. 

A helyiek között akadt, aki az Unescoban bízik: hogy az örökségvédelmi világszervezet is felemeli majd a szavát a városban zajló folyamatok miatt. Természetesen akadnak olyanok is, akik szerint mindenről a központi, római kormány tehet, és ezért egy független Velencében gondolkodnak, mint ami megoldást kínálna ezekre a problémákra. Erről, azaz a függetlenségről is lesz egy jogilag semmilyen következménnyel nem járó népszavazás majd októberben. (Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.