Financial Times: Orbán mélyíti Kelet- és Nyugat-Európa megosztottságát

A magyar-lengyel együttállásról és Orbán Viktor tusnádfürdői beszédéről írt cikket a Financial Times brit üzleti lap vasárnap. Az újság szerint a magyar kormányfő a lengyelekkel való szövetségét arra igyekszik felhasználni, hogy 

tovább mélyítse Kelet- és Nyugat Európa-megosztottságát. 

Fotó: Botos Tamás / 444

Az írásban több ponton hosszasan idézik Orbán szombati beszédének egyes részleteit, különös tekintettel azokra a részekre, amikor a lengyel kormányt a közjogi átalakítás miatt kritizáló és szorongató Frans Timmermanst, az Európai Bizottság alelnökét "inkvizítornak" nevezi. 

Orbán arról is beszélt Tusnádfürdőn, hogy kész bármilyen körülmények között megvédeni a lengyel kormányt a "brüsszeli" támadásoktól. A magyar kormány szerinte 2013-ban átélte már azt, amin most Varsó keresztülmegy, ezért is szolidáris az uniós bürokrácia szorongatása miatt. 

Az FT publicisztikája utal rá, hogy Orbán azért "vette elő" most Timmermanst, mert ő volt az, aki szankciókat, köztük az uniós szavazatjog megvonását helyezte kilátásba az igazságszolgáltatási rendszert önkényesen átalakító lengyel kormánnyal szemben, ehhez viszont minden tagállam támogatására szüksége lenne. Komoly összecsapást jövendölnek a Bizottság és a magyarok vezette "ellenállás" között. 

A lap idézi a miniszterelnököt, amint Brüsszelt egy "emberek elleni szövetség" központjaként cimkézi, amihez a bürokraták mellett csatlakozott "Soros György birodalma" is. (Financial Times)