Financial Times: Orbán mélyíti Kelet- és Nyugat-Európa megosztottságát

A 2018-as választás titkos története 84 színes oldalon.
Megveszem

A magyar-lengyel együttállásról és Orbán Viktor tusnádfürdői beszédéről írt cikket a Financial Times brit üzleti lap vasárnap. Az újság szerint a magyar kormányfő a lengyelekkel való szövetségét arra igyekszik felhasználni, hogy 

tovább mélyítse Kelet- és Nyugat Európa-megosztottságát. 

Fotó: Botos Tamás / 444

Az írásban több ponton hosszasan idézik Orbán szombati beszédének egyes részleteit, különös tekintettel azokra a részekre, amikor a lengyel kormányt a közjogi átalakítás miatt kritizáló és szorongató Frans Timmermanst, az Európai Bizottság alelnökét "inkvizítornak" nevezi. 

Orbán arról is beszélt Tusnádfürdőn, hogy kész bármilyen körülmények között megvédeni a lengyel kormányt a "brüsszeli" támadásoktól. A magyar kormány szerinte 2013-ban átélte már azt, amin most Varsó keresztülmegy, ezért is szolidáris az uniós bürokrácia szorongatása miatt. 

Az FT publicisztikája utal rá, hogy Orbán azért "vette elő" most Timmermanst, mert ő volt az, aki szankciókat, köztük az uniós szavazatjog megvonását helyezte kilátásba az igazságszolgáltatási rendszert önkényesen átalakító lengyel kormánnyal szemben, ehhez viszont minden tagállam támogatására szüksége lenne. Komoly összecsapást jövendölnek a Bizottság és a magyarok vezette "ellenállás" között. 

A lap idézi a miniszterelnököt, amint Brüsszelt egy "emberek elleni szövetség" központjaként cimkézi, amihez a bürokraták mellett csatlakozott "Soros György birodalma" is. (Financial Times)

Amikor az ország járványellenes intézkedésekre vár, a kormány saját hatalmának bebetonozását tartja a legfontosabbnak. Ezermilliárdos közvagyon ellopásának legalizálása, ideológiai hadviselés a szexuális kisebbségekkel szemben, a választási törvény sokadik megváltoztatása, az ellenzéki együttműködést megakadályozandó... és lesz itt még ötlet. Tavasszal a rendkívüli intézkedések bevezetésének napján megszállták az Indexet. Most mi következik? Addig támogasd a szabad sajtót, amíg lehet! Lépj be a Körbe, vagy támogasd bármekkora összeggel a 444 szerkesztőségét!

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.