Financial Times: Orbán mélyíti Kelet- és Nyugat-Európa megosztottságát

politika
2017 július 23., 09:41
comments 291

A magyar-lengyel együttállásról és Orbán Viktor tusnádfürdői beszédéről írt cikket a Financial Times brit üzleti lap vasárnap. Az újság szerint a magyar kormányfő a lengyelekkel való szövetségét arra igyekszik felhasználni, hogy 

tovább mélyítse Kelet- és Nyugat Európa-megosztottságát. 

photo_camera Fotó: Botos Tamás / 444

Az írásban több ponton hosszasan idézik Orbán szombati beszédének egyes részleteit, különös tekintettel azokra a részekre, amikor a lengyel kormányt a közjogi átalakítás miatt kritizáló és szorongató Frans Timmermanst, az Európai Bizottság alelnökét "inkvizítornak" nevezi. 

Orbán arról is beszélt Tusnádfürdőn, hogy kész bármilyen körülmények között megvédeni a lengyel kormányt a "brüsszeli" támadásoktól. A magyar kormány szerinte 2013-ban átélte már azt, amin most Varsó keresztülmegy, ezért is szolidáris az uniós bürokrácia szorongatása miatt. 

Az FT publicisztikája utal rá, hogy Orbán azért "vette elő" most Timmermanst, mert ő volt az, aki szankciókat, köztük az uniós szavazatjog megvonását helyezte kilátásba az igazságszolgáltatási rendszert önkényesen átalakító lengyel kormánnyal szemben, ehhez viszont minden tagállam támogatására szüksége lenne. Komoly összecsapást jövendölnek a Bizottság és a magyarok vezette "ellenállás" között. 

A lap idézi a miniszterelnököt, amint Brüsszelt egy "emberek elleni szövetség" központjaként cimkézi, amihez a bürokraták mellett csatlakozott "Soros György birodalma" is. (Financial Times)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.