Megjelent a dohányboltokban az első egységes csomagolású cigi

Több 444 videó?
Szeretném

Az örömhírt az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) Dohányzás Fókuszpont vezetője (!) közölte az MTI-vel. Demjén Tibor mindenkit arra emlékeztet, hogy lassan egy éve, 2016. augusztus 20 áta érvényes az a rendelet, amely szerint se védjegy, se grafikai szimbólum, se képi megjelenítés nem szerepelhet a cigidobozokon. 

A kivezetés elég körülményes és lassú lesz, évekig eltart majd, amíg minden cigisdoboz hasonlóan néz ki. 

 Az ND Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit Zrt. honlapján az szerepel, hogy a 2016 augusztusa után regisztrált márkák már csak egységes csomagolással jelenhetnek meg a boltokban, míg a 2016 április után regisztrált típusok 2018 májusa után kell hogy egységes külsőt vegyenek fel. 

Az első polcokra került egységes külsejű típust Von Eicken GmbH gyártja, a forgalmazója pedig az Alföld-Tabak Kft.. 

A bejáratott, már korábban regisztrált márkák 2019. május 20-ig forgalmazhatóak az egységes csomagolás alkalmazása nélkül.

A csomagoláson semmilyen díszítő elem nem lehet, csak a márkanevet és a típust jelölhetik, egészségvédő figyelmeztetések mellett. Az EMMI abban bízik, hogy az új rendelet "csökkenti a dohánytermékek vonzerejét" és "növeli az egészségvédő figyelmeztetések hatékonyságát". 

Hasonló intézkedés van érvényben az unió több országában is. Írország példáját követte már az Egyesült Királyság és Franciaország is.