Megjelent a dohányboltokban az első egységes csomagolású cigi

2017 július 23., vasárnap 5:14
102

Az örömhírt az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) Dohányzás Fókuszpont vezetője (!) közölte az MTI-vel. Demjén Tibor mindenkit arra emlékeztet, hogy lassan egy éve, 2016. augusztus 20 áta érvényes az a rendelet, amely szerint se védjegy, se grafikai szimbólum, se képi megjelenítés nem szerepelhet a cigidobozokon. 

A kivezetés elég körülményes és lassú lesz, évekig eltart majd, amíg minden cigisdoboz hasonlóan néz ki. 

 Az ND Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit Zrt. honlapján az szerepel, hogy a 2016 augusztusa után regisztrált márkák már csak egységes csomagolással jelenhetnek meg a boltokban, míg a 2016 április után regisztrált típusok 2018 májusa után kell hogy egységes külsőt vegyenek fel. 

Az első polcokra került egységes külsejű típust Von Eicken GmbH gyártja, a forgalmazója pedig az Alföld-Tabak Kft.. 

A bejáratott, már korábban regisztrált márkák 2019. május 20-ig forgalmazhatóak az egységes csomagolás alkalmazása nélkül.

A csomagoláson semmilyen díszítő elem nem lehet, csak a márkanevet és a típust jelölhetik, egészségvédő figyelmeztetések mellett. Az EMMI abban bízik, hogy az új rendelet "csökkenti a dohánytermékek vonzerejét" és "növeli az egészségvédő figyelmeztetések hatékonyságát". 

Hasonló intézkedés van érvényben az unió több országában is. Írország példáját követte már az Egyesült Királyság és Franciaország is. 

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt