Te megkóstolnál egy 45 éves marhapörköltet?

gasztronómia
2017 július 23., 05:19
comments 211

Csodálatos gasztronómiai kaland belekóstolni más népek ételeibe, de ha nem utazik külföldre az ember, akkor hiába veszi meg otthon a hozzávalókat, a végeredmény ritkán lesz olyan, mint az eredeti.

Ezt a nézőkben rejlő kíváncsiságot ismerte fel egy gyanús, mégis tiszteletre méltó szekta, amelynek tagjai különböző hadseregek katonáinak gyártott készételcsomagokat (meal ready to eat, MRE) szereznek be, bontanak ki és kóstolnak meg, lefilmezik az egész rituálét, aztán az eredményt, ami a legtöbb esetben a termékkicsomagolós és a kóstolós gasztrovideók hibridje, felteszik a Youtube-ra. Ott a többiek megnézik, hogy mit esznek a francia idegenlégiósok vagy az indonéz hadsereg katonái, és ez, már ami a nézők kíváncsiságát illeti, általában bőven elég is az élményhez. Néha több is annál.

Bár a hazai bozótharcművészet koronázatlan királya, Papica már jó néhány éve kibontott és megkóstolt egy Boszniából visszaszármazott, 6500 forintos, magyar katonáknak kifejlesztett, egész napos készételcsomagot (zellerkrémlevespor, pikáns csirke rizzsel, paradicsomos bab, kolbászos uzsonnakrém és pászka), Sipos Zoltán pedig egy francia idegenlégiós menüt mutatott be (paradicsomleves, lasagne, tonhalsaláta, narancsos nugátkrém és 64 százalékos csoki), a Youtube magyar felén csak nemrég robbant az MRE-bomba, amikor Hunboxing kitett egy videót arról, hogy megkóstol egy amerikai katonai kajacsomagot, amivel 638 ezer nézőt szedett össze a videónak. A harcászati célú MRE-k iránt pedig, ki tudja, miért, úgy megugrott a kereslet, hogy az egyik hazai forgalmazó, a military-shop.hu csaknem összeomlott:

KÉRLEK TITEKET, HOGY A KISZÁLLÍTÁSNÁL VEGYÉTEK FIGYELEMBE, HOGY 1000-ES NAGYSÁGRENDŰ RENDELÉSÜNK JÖTT , MÁR PÓT MUNKAERŐVEL IS AZ ŐRÜLET HATÁRÁN ÁLLUNK !!A KISZÁLLÍTÁSI IDŐ 4-5 MUNKANAP IS LEHET !!

– írták ki az oldalukra.

A náluk kapható, 3500 forintos amerikai konzervkajacsomag egy reggelire, ebédre vagy vacsorára elég, de az Ebayen vagy az olyan MRE-ra specializálódott oldalakon, mint a foreignmre.com vagy az Mre Star, általában 60-90 dollárba kerülnek az egész napos, három étkezésnyi étel mellett italporokat, kávét, kakaót, süteményt, sőt minitűzhelyet vagy egyéb ételmelegítő szerkezetet is tartalmazó katonai pakkok. A kínálat pedig természetesen nem szorítkozik az amerikai harci alakulatoknál rendszeresített készételekre, úgyhogy a konzervkóstolásra szakosodott youtube-erek mostanra végigették a világ szinte összes hadseregénél használt MRE-kat a braziltól (rizses hús, fehérbab kolbásszal) az oroszon át (pástétomok, húsgombóc, hús kásával) az arabig (csirke rizzsel, mediterrán tonhalsaláta, datolya) és a japánig (pisztráng zöldséggel, savanyított retek).

link Forrás

Finomkodó gasztronómiai beszámolókra, átgondolt sommelier-ajánlatra persze ne számítson senki: az MRE-videók legfontosabb funkciója, hogy általuk odaképzelje magát az ember a lövészárokba, miközben felháborodik vagy elszörnyülködik azon, hogy lám lám, ezt eszik a fiaink. Vagy az ellenség fiai, és hogy nekik mennyivel jobb dolguk van.

Egy falat történelem

A külföldi youtube-erek, az MRE műfaj olyan sztárjai, mint Steve1989MREInfo vagy a Nathan'a MRE a mi fiainknál sokkal, de sokkal távolabb jutottak: ők rajongói adományokból, rég bezárt raktárakból, elfeledett készletekből hozzáférnek muzeális jelentőségű katonai ételcsomagokhoz, úgyhogy karrierjük során bemutattak már 1968-73-as, a vietnami háború idején a dzsungelben tevékenykedő amerikai felderítőknek rendszeresített csomagot, 1961-es nyugatnémetet, sőt második világháborús, 1942-ben gyártott MRE-t is.

photo_camera Marhapörkölt a vietnami háború idejéből. Még mindig finom!

Hogy bemutatták, az persze a legkevesebb, mert az igazi bátorság ahhoz kell, hogy meg is kóstolják, és a műfaj sajátosságaiból következik, hogy amit ép ésszel meg lehet, azt meg kell kóstolni. Steve a világháborús csomagból a konzervdoboz tartalmához hozzáérni sem mert ugyan, ami érthető, mert a dobozt átrágta a rozsda, a sajt baconnel pedig egyetlen kemény darabban esett ki belőle, de egy kis kekszet simán elmajszolt, és még ízlett is neki. 

Nathan egyik legnagyobb fegyverténye az volt, hogy bele mert kóstolni a vietnami háború idejéből származó, tehát csaknem fél évszázados marhapörköltbe, ráadásul úgy, hogy a zacskót már nyitva találta. „Nem rossz... tulajdonképpen egész jó” – mondta Nathan, akinek viszont a dzsungelpörkölt mellé járó 45 éves katonai kakaó már egyáltalán nem ízlett. Mint ahogy Steve is fintorgott, amikor megkóstolt egy 1863-ból, az amerikai polgárháború idejéből származó, több mint 150 éves military kekszet, aminek szerinte molyirtó- és könyvtárikönyv-íze volt.

photo_camera MRE 1982-ből: a halál négy ujja

És bár az MRE-videók helyenként kifejezetten gyomorforgatók tudnak lenni (az 1982-es MRE-csomagot, ami egyebek mellett négy darab frankfurti virslit tartalmaz, szakmai körökben csak a halál négy ujjaként emlegetik), mégis milyen csodálatos lenne, ha létezne ilyesmi ókori rómaiban, avarban, keltában vagy vizigótban. Mert hogyan lehetne közelebb kerülni a történelemhez annál, mint hogy szó szerint harapunk belőle egy falatot?

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.