Lávaszerűen leolvadt nukleáris fűtőelemeket találtak Fukusimában

Néhol egy méter vastag, lávaszerűen megdermedt kőzetréteggé vált a nukleáris fűtőelem az egyik fukusimai reaktorblokkban, derült ki, miután egy robot először jutott be a reaktor elszigetelt részébe a 2011 tavaszi földrengés és cunami után, ami elpusztította az atomreaktort. A fűtőelemek maradéka a reaktor leomlott darabjaival és kosszal összekeveredve pihen az atomerőmű mélyén.

Fotó: HANDOUT/AFP

Az atomerőművet üzemeltető japán cég, a Tepco azóta próbálja megkezdeni a hatalmas erőmű bontását, ami várhatóan évtizedekig fog tartani. A most a reaktorba juttatott robotra is ennek megtervezéséhez volt szükség. A most megtudott információk arra utalnak, hogy az eddig sejtettnél nehezebb lesz szétszedni az erőművet.

Fotó: HANDOUT/AFP

A kamerával felszerelt robot csak a hármas blokkba jutott be, az egyes és a kettes blokk annyira súlyosan megrongálódott és olyan nagy a sugárzás, hogy oda még nem sikerült robotot juttatni. (AP)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.