Lávaszerűen leolvadt nukleáris fűtőelemeket találtak Fukusimában

Néhol egy méter vastag, lávaszerűen megdermedt kőzetréteggé vált a nukleáris fűtőelem az egyik fukusimai reaktorblokkban, derült ki, miután egy robot először jutott be a reaktor elszigetelt részébe a 2011 tavaszi földrengés és cunami után, ami elpusztította az atomreaktort. A fűtőelemek maradéka a reaktor leomlott darabjaival és kosszal összekeveredve pihen az atomerőmű mélyén.

Fotó: HANDOUT/AFP

Az atomerőművet üzemeltető japán cég, a Tepco azóta próbálja megkezdeni a hatalmas erőmű bontását, ami várhatóan évtizedekig fog tartani. A most a reaktorba juttatott robotra is ennek megtervezéséhez volt szükség. A most megtudott információk arra utalnak, hogy az eddig sejtettnél nehezebb lesz szétszedni az erőművet.

Fotó: HANDOUT/AFP

A kamerával felszerelt robot csak a hármas blokkba jutott be, az egyes és a kettes blokk annyira súlyosan megrongálódott és olyan nagy a sugárzás, hogy oda még nem sikerült robotot juttatni. (AP)

Hogy legyen, aki a következő polgármesterről is elmondja az igazat

A kormánymédia százmilliárdokból próbál túlharsogni minden kritikus hangot az országban, amikor pedig választás közeledik, felismerhetetlenre hajlítják a valóságot. Ha szerinted fontos, hogy valódi híreket is lehessen olvasni, akkor támogasd rendszeresen a 444 szerkesztőségét!

Egyszeri bankkártyás támogatás

Havi rendszeres támogatás (PayPal)

További támogatási lehetőségek.

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.