Schulz szerint Merkel tehet arról, hogy áradat lett a menekültekből tavalyelőtt

külföld
2017 július 24., 07:52
comments 132

Visszafogott kritikával illette Angela Merkel kancellárt a szociáldemokrata SPD kancellárjelöltje, Martin Schulz. Arról beszélt a német közszolgálati tévében vasárnap este, hogy Merkel ugyan "jót akart", de "áradatot idézett elő", amikor az európai partnereivel történő egyeztetés nélkül engedte be Németországba a Magyarországon várakozó menekülteket.

A szeptemberi választásokat felvezető kampányban elég rosszul álló Schulz igyekezett jelezni, hogy nem a kampány részeként veszi elő a két évvel ezelőtti ügyet, és szemrehányást sem akar tenni, de úgy látja: a migrációs válságot nem küzdötték le, és a következő hullámra érdemes lenne előre felkészülni. Schulz szerint elképzelhető, hogy újra válságos helyzet alakul ki, és szerinte már politikai értelemben sem tudni ezzel megbírkózni Németország.

Szerinte a válság megoldásához

a bevándorlás egységes, uniós szintű szabályozására van szükség,

hogy a "reménytelenség rendszerét" felváltsa az EU-ba való "méltányos bejutás reményének rendszere". Az SPD eddig is ezt akarta elérni, de törekvéseit meggátolta a koalíciós partner, a Merkel vezette CDU/CSU jobbközép pártszövetség. A válság megoldásához a menekültek tagállamok közötti "igazságos" elosztásáról is gondoskodni kell - tette hozzá Martin Schulz, aki szerint elfogadhatatlan, hogy a "finanszírozásban szolidaritás van Európában, de a menekültkérdés megoldásában nincsen".

Schulz szerint problémás, hogy Merkel egy ideje nem beszél arról nyilvánosan, mik a tervei menekültügyben. A CDU/CSU részéről nem értenek egyet Schulz-cal. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.