Megalakult az első anarchista LMBTQI+ milícia Szíriában az Iszlám Állam ellen

külföld
2017 július 25., 19:14

Régi szabály, hogy az ember már semmin ne lepődjön meg, ami a Közel-Keleten történik, de ez a fénykép végül azért kicsúszott e szabály alól: 

A fotón a frissen alapított The Queer Insurrection and Liberation Army (TQILA, Queer Felkelés és Felszabadulása Serege) milícia tagjai láthatóak Rakkában, a szíriai városban, ami nemrég még az Iszlám Állam egyik fontos központja volt, jelenleg pedig folyamatosan folynak a harcok a város felszabadításáért. Molinójukon az olvasható, hogy 

„Ezek a buzik fasisztákat ölnek.”

Ugyan elsőre az egész tűnhet valami fura internetes tréfának is, de egyelőre minden jel arra utal, hogy egy létező társaságról van szó. 

A csoport az International Revolutionary People's Guerrilla Forces (IRPGF, Nemzetközi Forradalmi Népi Gerilla Erők) nevű anarchista milícia LMBTQI+-tagozata. Az IRPGF egy ismert marxista-anarchista tömörülés, melynek tagjai a kurdok oldalán harcolnak. Az IRPGF egy egysége az International Freedom Battalion nevű törömülésnek (IFB, Nemzetközi Szabadság Zászlóalj), ami azokat a külföldről érkező harcosokat fogja össze, akik a kurdok oldalán harcolnak az Iszlám Állam ellen. 

Az IFB megalakulását 2015 nyarán jelentették be, mára számos külföldi szélsőbalos szervezet a tagja, melyek küldtek is embereket harcolni a dzsihádisták ellen. A Vice korábban részletes cikkben mutatta be például azt, hogy görög anarchisták hogyan mentek el Szíriába, hogy fegyverekkel harcoljanak a kurdok oldalán az IRPGF tagjaiként. 

Azt nem lehet tudni, hogy az LMBTQ-tagozatnak hány tagja van, ugyanis ezt biztonsági okokból a szervezet nem hozta nyilvánosságra. Rakkában és a környékén kevéssel ezelőtt is életveszélyes volt vállaltan melegnek lenni, az ISIS számos alkalommal végzett ki embereket kifejezetten azért, mert homoszexuálisnak gondolták, időnként a tetőkről levetve őket. 

Az alapítónyilatkozat
photo_camera Az alapítónyilatkozat

Az egység szóvivője, Heval Rojhilat arról beszélt a Newsweeknek, hogy számos elvtársuk már jelenleg is Rakkában harcol. A csoport azután alakult meg, hogy tagjaik elszörnyedve figyelték, ahogy fasiszták és szélsőséges erők világszerte a meleg közösségre támadnak, és számtalan embert gyilkoltak meg, arra hivatkozva, hogy "betegek, természetellenesek". 

Közleményükben nem csak a dzsihádistákra, de azokra a keresztény konzervatívokra is kitértek, akik a világ másik felén lépnek fel a meleg közösségek ellen. 

link Forrás

Az sem túl meglepő, hogy a nemzetközi szélsőbalos csoportok a kurdok mozgalmával akadtak össze: a kurd erőknél a nőket és a férfiakat egyenrangúként kezelik, a kurd autonómi törekvéseket pedig régóta szimpátiával figyelik a baloldali pártok és mozgalmak. A TQILA nyilatkozata is kitér arra, hogy jelenleg egy forradalom zajlik Rojavában, azaz abban a félautonóm régióban Szíria északi részén, ahol a kurdok saját államot remélnek teremteni. 

Azt a Newsweek cikke is kiemeli, hogy nem tudni, az LMBTQI egység mekkora erőkkel és intenzitásokkal vesz részt a Rakka felszabadításáért vívott harcokban, de ha csak kicsivel is hozzá tudnak járulni a terrorszervezet kiűzéséhez, az szép győzelem lehet azoknak a homoszexuális embereknek, akiknek az ISIS miatt kellett elmenekülniük Szíriából. Az TQILA tagjai azt tervezik, hogy a győzelem után saját, az IPRGF és egy szivárványos zászlót tesznek majd ki oda, ahol egykor az ISIS zászlaja lengett a városban. (Newsweek, Independent)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.