Törökországban ennek a pólónak a viseléséért ma börtön jár

2017 július 25., kedd 9:53
137

Július 13-án bíróság elé állították a török hadsereg különleges egységének tisztjét, akit azzal gyanúsítanak, hogy részt vett a Recep Tayyip Erdogan elleni egy évvel ezelőtti puccskísérlet előkészítésében és kivitelezésében. 

Törökországban eddig nem volt kötelező a büntetés-végrehajtás egyenruhájában bíróság elé állni, a vádlott pedig HERO feliratú pólóban vonult a tárgyalóterembe. Kis betűvel az állt a felirat alatt, hogy Heroes Are Immortal, azaz a hősök halhatatlanok.

Kormánypárti tüntetők nem vártak sokat, és a bíróság előtt máris "Bűnözők nem lehetnek hősökT" feliratú transzparensekkel tiltakoztak. Az eset felbosszantotta Erdogan elnököt is: két nappal később egy megemlékezésen kijelentette, hogy "mint Guantanamóban, mostantól minden török bírósági tárgyaláson is kötelező lesz egyenruhában megjelenni". Megismételte, hogy továbbra is pártolja a halálbüntetést és hogy "le fogjuk mészárolni az árulókat". 

A történet nem állt meg ezen a ponton. Mint kiderült, a pólót eredetileg a Defacto nevű török bolthálózat kezdte terjeszteni, méghozzá mindössze 5 eurónak megfelelő török líra árán, és főleg Antalya üdülővárosban számított népszerű viseletnek. 

Az elmúlt napokban aztán elkezdtek megfogyatkozni a HERO-pólós fiatalok az utcákon, miután a rendőrök egymás után vitték be őket az őrszobára. Szombaton egy férfit és egy nőt szedtek le a hatóságok egy motorbiciklitől, miután biztonsági kamerákon kiszúrták, milyen pólót viselnek. Azt mondták, fogalmuk nem volt a póló-ügyről. Szintén Antalyában egy pincért vittek be a rendőrök, miután HERO-pólóban ment dolgozni. Egy hét alatt összesen 15 fiatalt vittek be a rendőrök a viseletük miatt. 

A kormánysajtó egyébként azt gyanítja, hogy a gülenisták kódnyelve tükröződik a HERO feliraton, ami valójában azt jelenti: "Hoca Efendi Rahat Ol", azaz "Nincs ok az aggodalomra, tanítónk". A Hoca vallási tanítót jelent törökül, és az erdoganisták azt gyanítják, hogy a fiatalok ezzel az Egyesült Államokban élő, a puccskísérlet megszervezésével gyanúsított Fethullah Gülen hitszónoknak próbálnak üzenetet küldeni. (CBC)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt