Itt vannak a 2017-es felvételi ponthatárok

oktatás
2017 július 26., 18:08
comments 153

Itt találhatóak a 2017-es felvételi ponthatárok, cikkünk folyamatosan frissül.

Ebben az évben 105 ezren felvételiztek felsőoktatási intézményekbe, ami ötezerrel kevesebb, mint egy évvel korábban. A következő egyetemekre jelentkeztek ötezernél többen:

  • Eötvös Lóránd Tudományegyetem
  • Debreceni Egyetem
  • Szegedi Tudományegyetem
  • Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem
  • Pécsi Tudományegyetem
  • Budapesti Corvinus Egyetem
  • Budapesti Gazdasági Egyetem

A maximális pontszám 500, a minimum pedig 280. A pontszám úgy áll össze, hogy 200-200 pont jön a középiskolai teljesítményből és a felvételi vizsgának megfelelő érettségi eredményeiből, vagy az érettségi pontok kétszerezéséből. A maradék száz pontot emelt szintű érettségivel, nyelvvizsgával és tanulmányi versennyel lehet besöpörni.

Az ELTE jogi szakra és 41 további népszerű helyre már korábban meghúzták a minimálisan szükséges 460 pontos határt, az állam ezzel igyekszik csökkenteni az ezekre a szakokra érkező diákok számát.

A népszerű szakok közül ELTE nemzetközi tanulmányok szakon 468, a Budapesti Corvinus Egyetem nemzetközi szakán 465 pont kellett. A Semmelweis Egyetem általános orvos szakra 448 pont kellett. A Nemzeti Közszolgálati Egyetemen csak két szakon volt szükség négyszáznál több pontra (nemzetközi biztonság- és védelempolitika szak, nemzetközi igazgatási szak).

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.