Rosszul áll a kvótaperben a magyar kormány

jog
2017 július 26., 09:04
comments 214


Nyilvánosságra hozták az Európai Bíróság főtanácsnokának álláspontját a kötelező betelepítési kvóták miatt indított perrel kapcsolatban. Ezt az eljárást Magyarország és Szlovákia indította, mi nem akarjuk befogadni azt az 1294 elismert menekültet, akit a kvótadöntés alapján Magyarországra telepítenének.

Az Európai Bíróság főtanácsnokának álláspontja egyáltalán nem kötelező az ügyeben eljáró bírói tanácsra, de az ítéletek 80 százaléka egybeesik az ilyen előzetes állásfoglalások tartalmával. Ez azért lehet nagy baj a kormánynak, mert a most nyilvánosságra hozott anyag egyáltalán nem kedvez Magyarországnak a perben.

Összesen hét pontban foglalkozik a főtanácsnok a magyar keresettel, és azt javasolja a luxemburgi bíróságnak, hogy utasítsák el a pert.

Az érvek nagy része szakjogi, jogtechnikai jellegű, arról szólnak, hogy amit a magyar kormány a keresetében eljárási hibaként kifogásol az valójában rendben van. Megfelelő volt a döntéshozatal menete, mindenkinek kikérték a véleményét, akinek ki kellett kérni.

Egy érv viszont érdemben foglalkozik a menekültkvótákkal is. A magyar és a szlovák kormány azzal érvel a perben, hogy a kvóták eleve nem jelentenek megoldást a menekültválságra, ezzel szemben a főtanácsnok szerint igenis alkalmasak arra, hogy csökkentsék a legnagyobb migrációs nyomás alatt lévő Görögország és Olaszország terheit. Az állásfoglalásban az is szerepel, hogy a létező hatékonysági problémákat éppen az okozza, hogy egyes országok, köztük a kvótadöntést bíróságon támadó Magyarország és Szlovákia nem fogadják be menekülteket. (via Bruxinfo)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.