Rosszul áll a kvótaperben a magyar kormány


Nyilvánosságra hozták az Európai Bíróság főtanácsnokának álláspontját a kötelező betelepítési kvóták miatt indított perrel kapcsolatban. Ezt az eljárást Magyarország és Szlovákia indította, mi nem akarjuk befogadni azt az 1294 elismert menekültet, akit a kvótadöntés alapján Magyarországra telepítenének.

Az Európai Bíróság főtanácsnokának álláspontja egyáltalán nem kötelező az ügyeben eljáró bírói tanácsra, de az ítéletek 80 százaléka egybeesik az ilyen előzetes állásfoglalások tartalmával. Ez azért lehet nagy baj a kormánynak, mert a most nyilvánosságra hozott anyag egyáltalán nem kedvez Magyarországnak a perben.

Összesen hét pontban foglalkozik a főtanácsnok a magyar keresettel, és azt javasolja a luxemburgi bíróságnak, hogy utasítsák el a pert.

Az érvek nagy része szakjogi, jogtechnikai jellegű, arról szólnak, hogy amit a magyar kormány a keresetében eljárási hibaként kifogásol az valójában rendben van. Megfelelő volt a döntéshozatal menete, mindenkinek kikérték a véleményét, akinek ki kellett kérni.

Egy érv viszont érdemben foglalkozik a menekültkvótákkal is. A magyar és a szlovák kormány azzal érvel a perben, hogy a kvóták eleve nem jelentenek megoldást a menekültválságra, ezzel szemben a főtanácsnok szerint igenis alkalmasak arra, hogy csökkentsék a legnagyobb migrációs nyomás alatt lévő Görögország és Olaszország terheit. Az állásfoglalásban az is szerepel, hogy a létező hatékonysági problémákat éppen az okozza, hogy egyes országok, köztük a kvótadöntést bíróságon támadó Magyarország és Szlovákia nem fogadják be menekülteket. (via Bruxinfo)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.