Trump betiltja a transzszexuálisokat a hadseregben

Donald Trump úgy döntött ma, visszafordítja elődje, Barack Obama egyik utolsó döntését, amivel engedélyezte transzneműek számára is, hogy az amerikai hadseregben szolgáljanak. Az elnök ezt szokása szerint Twitteren jelentette be, a végén udvarian meg is köszönte a megértést.

Az amerikai elnök szerint a hadseregnek arra kell összpontosítania, hogy minél átütőbb győzelmeket érjen el, és ezt nehezítené a sok "egészségügyi költség és zavar", ami a transzneműek hadi szolgálatával járna.

Trump hadügyminisztere, Mattis tábornok korábban hat hónappal elhalasztotta az Obama-kormányzat döntésének gyakorlatba ültetését, akkor arra hivatkozott, hogy fel akarják becsülni, hogyan érintené a döntés a hadsereg ütőerejét. A becslések szerint 11 ezer transznemű van az amerikai hadseregben és a tartalékosoknál.

Közben John McCain, a hadsereggel kapcsolatos ügyekben különösen nagy tekintélyű republikánus szenátor – akiről pont a napokban derült ki, hogy agyrákja van – Facebookon kritizálta az elnököt, hogy Twitteren jelentette be ezt a döntését. Szerinte ugyanis a bejelentés nem fogalmaz egyértelműen, nyitva hagyja például a kérdést, hogy mi legyen azokkal a transzneműekkel, akik már most becsülettel szolgálnak az amerikai hadseregben. Ráadásul le sem zárult még az a vizsgálat, ami a transzneműek szolgálatával kapcsolatos költségeket becsüli fel.

Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.