Állampolgárok személyes adatai szivároghattak ki egy rossz informatikai szerződés miatt, leváltanak két minisztert

A 2018-as választás titkos története 84 színes oldalon.
Megveszem

Kormányátalakítást jelentett be csütörtökön az országot kisebbségi kabinet élén irányító Stefan Löfven svéd miniszterelnök.

A stockholmi balközép-zöld kisebbségi kormánykoalíció amiatt került válságba, mert kiderült, hogy svéd állampolgárok személyes adatai kerülhettek illetéktelen kezekbe egy kormányzati kiszervezés miatt.

Stefan Löfven miniszterelnökFotó: STINA STJERNKVIST/AFP

Anders Ygeman belügyminiszter és Anna Johansson infrastruktúraért felelős tárcavezető távozik a kormányból, helyén marad viszont Peter Hultqvist védelmi miniszter. Az ellenzék mindhárom miniszter ellen bizalmi szavazást szorgalmazott. A belügyi tárca vezetését Morgan Johansson veszi át, az infrastruktúráért felelős minisztérium élére pedig Tomas Eneroth kerül. Löfven tudatta: komolytalannak tartja a védelmi miniszter elleni bizalmi szavazást, és majd akkor foglalkozik ezzel a kérdéssel, ha a parlament valóban úgy dönt, hogy megvonja támogatását Hultqvisttől. Az ellenzék egyelőre nem nyilatkozott arról, hogy a kormányátalakítás után is szükségesnek tartják-e a szavazást.

"Vállalnom kell a felelősséget az országért. Nem áll Svédország érdekében, hogy az ország politikai válságba kerüljön" - indokolta Löfven, hogy miért döntött az előrehozott választások helyett a kabinet átalakítása mellett. Leszögezte, hogy úgy véli, hogy az ország számára legjobb megoldást választotta.

A botrány lényege, hogy egy állami cég, a Nemzeti Szállítmányozási Hivatal informatikai ügyintézését 2015-ben kiszervezte az IBM-nek, amely azután több országból alkalmazott munkaerőt a svéd ügyek intézéséhez. A nem svéd alkalmazottak nem estek át a svéd előírások szerinti átvilágításon, biztonsági ellenőrzésen, holott az információk között akadnak érzékeny adatok is. A külföldi - többek közt cseh - informatikai szakemberek hozzáférhetnek például jogosítványok, járművek adataihoz, olyan személyekről szóló információkhoz, akik személyazonossága védett.

A hivatal vezetőjét januárban már menesztették, és megbüntették bizalmas információk szabálytalan kezelése címén.

A svéd ellenzék azért is bírálja a kormányt, mert nem adott tájékoztatást a történtekről, holott két miniszter is - a belügyi és a védelmi tárca vezetője - már 2016 elején tudott az esetről. A két miniszter ugyancsak elmulasztotta tájékoztatni a miniszterelnököt, Stefan Löfvent, aki azt állítja, hogy csak egy évvel később, idén januárban jutott tudomására a dolog. (MTI, Reuters)

A 2018-as országgyűlési választáson elmaradt az ellenzéki összefogás, a Fidesz pedig újra kétharmados többséget szerzett. Az ide vezető titkos tárgyalásokról, és a színfalak mögött zajló belső küzdelmekről szól a MAKRO legfrissebb száma. Magyari Péter, a 444 egyik legismertebb oknyomozó újságírója hónapok át készített háttérinterjúkat a hazai politikai élet legbefolyásosabb szereplőivel, és ezek alapján keresi a választ a magyar demokrácia alapkérdésre: “Leváltható-e még választásokon a kormány?”

Megveszem a Makrót
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.