Az adatvédelmi hatóság szerint az alvállalkozó hibázott, ezért kerültek az orosz Yandexhez a nemzeti konzultáció kitöltőinek adatai

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!

A honlapot készítő cég munkatársának szakmai hibája, gondatlansága miatt futott orosz analitikai kód a nemzeti konzultáció honlapján, de az elküldött adatokat az orosz szerver nem fogadta – ezt állapította meg a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) vizsgálata, amit Péterfalvi Attila, a hatóság elnöke ismertetett.

A NAIH azután vizsgálta a nemzeti konzultáció honlapját, hogy a 444 megírta, a honlap kódjában szerepel a Yandex nevű orosz IT-cég forgalomfigyelő, adatgyűjtő mérőkódja, ami orosz szervereknek küldte el magyar állampolgárok adatait. A Kormányzati Tájékoztatási Központ akkor közleményben tudatta, hogy a honlapon szereplő analitikai eszközök a honlap hatékonyságát szolgálják.

A NAIH viszont azt állapította meg, hogy a Miniszterelnöki Kabinetiroda sem a vállalkozót, sem az alvállalkozót nem utasította a Yandex igénybevételére, és sem a vállalkozó, sem az alvállalkozó nem tájékoztatta a kabinetirodát, hogy a Yandex szolgáltatását veszik igénybe.

Péterfalvi Attila azt mondta: az alvállalkozó szerint a honlap indulása előtt 1-3 nappal történt az analitika beállítása azzal, hogy a fejlesztő beépítette a honlap html-kódjába a Yandex mérőkódra utaló hivatkozást, és a Yandex szerverén beállította az adatok feldolgozását.

Az alvállalkozó projektmenedzsere azonban jelezte, hogy nem lesz szükség a funkcióra, így az informatikus kikapcsolta a Yandex szerverén a funkció működését, de a honlap html-kódjából nem törölte manuálisan, holott ezt kellett volna tennie ahhoz, hogy az adatokat ne küldje el a felhasználó számítógépe a Yandexnek.

A Yandex az eljárásban azt mondta a NAIH-nak, hogy decentralizált adatközpont-rendszere van, a magyarországi adatokat a legtöbb esetben a hollandiai szerverre továbbítja, és mivel a Yandex-fiók ki volt kapcsolva, nem fogadták, és így nem is tárolták az adatokat.

A NAIH megállapítása szerint a Yandex kód használatával kapcsolatos adatkezelési kérdésekről az alvállalkozó döntött, ezért a Yandex Metrica szolgáltatás igénybevételével összefüggésben indult vizsgálat nem érintette a kabinetirodát. A hatóság szerint az alvállalkozó gondatlanságból személyes adatok kezelésével együtt járó módon alkalmazta a Yandex analitikai szolgáltatását, amihez nem volt adatkezelői célja és jogalapja, ezért adatkezelése jogellenes volt. A vállalkozó is hibázott, amikor nem ellenőrizte a Yandex analitikai beállításait.

A vizsgálat eredményeként a NAIH arra hívta fel a vállalkozót és az alvállalkozót, hogy a jövőben a honlapok fejlesztésénél egyértelműen jelöljék meg, mely analitikai szolgáltatót fogják igénybe venni, és olyan megoldást válasszanak, ami nem jár együtt személyes adatok kezelésével.

Májusban Petro Porosenko ukrán elnök rendeletben helyezte 3 évre tiltólistára a Vkontaktye és az Odnoklassznyiki orosz közösségi portálokat és a Yandex internetes keresőt. (via MTI)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.