Benjámin Netanjahu kitiltaná Izraelből az al-Jazeerát

külföld
2017 július 27., 04:26
comments 47

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök szerdán azt mondta, azon dolgozik, hogy bezárassa a katari központú al-Jazeera jeruzsálemi irodáját, mivel szerinte a katari tévé generálta a városban elszabadult erőszakhullámot.

Izrael és a muszlin országok viszonya az elmúlt napokban rendkívül feszültté vált a biztonsági kapuk és térfigyelő kamerák miatt, amelyeket a hatóságok Jeruzsálem óvárosában, a Mecsetek terére vezető utakon állítottak fel egy rendőrök ellen két hete végrehajtott gyilkos támadás után. A muszlim vezetők a szent hely status quójának megsértésével vádolják Izraelt.  

photo_camera Fotó: ABBAS MOMANI/AFP

 Netanjahu a Facebookon arról írt, hogy szerinte az al-Jazeera hálózat szítja az erőszakot a Templomhegy körül.

A katari központú tévéhálózat egyelőre nem ragált az izraeli kormányfő vádjaira.
A palesztin tüntetők és az izraeli biztonsági erők közötti jeruzsálemi összetűzések, amelyekben a múlt hét végén három izraeli és négy palesztin vesztette életét, aggodalmakat váltottak ki a nemzetközi közösségben.

Többször is beszéltem az igazságszolgáltatási szervekkel, követelve, hogy zárják be az al-Jazeera jeruzsálemi irodáját. Amennyiben ez jogértelmezési okokból nem történik meg, úgy mindent meg fogok tenni, hogy megalkossuk azt a jogszabályt, amely az al-Jazeera Izraelből való kiutasításához szükséges”" - tette hozzá Facebook-posztjában az izraeli miniszterelnök.

2014-ben Egyiptomban is bezárták az al-Jazeera ottani irodáját, a tévé három munkatársát pedig börtönbe zárták. Ketten azóta kiszabadultak, de a harmadikuk még mindig fogságban van. (Guradian/MTI) 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.