Építjük sorra hatalmas pénzekért az új épületeket, oszt közbe pedig...

Pazarlás
2017 július 28., 13:11

Teljesen véletlenül bukkantam rá tegnap a Veszprém melletti Hajmáskér falu büszkeségére vagy szégyenére, erre a még ma is rendkívül hatásos megjelenésű, de iszonyatos állapotban lévő, oszlófélben lévő épületre. Nem írom, hogy kastély, mindgyánmegmondommérnem:

photo_camera Szemre még nincs is olyan tragikus állapotban
Rettenetes a környezet, a kéményes panelkocsma-hőközpont és a foszló falú kocka-tömbház mellett mintha értetlenül meredne maga elé a száz év kómából ébredő épület: úristen, hova kerültem?
photo_camera Rettenetes a környezet, a kéményes panelkocsma-hőközpont és a foszló falú kocka-tömbház mellett mintha értetlenül meredne maga elé a száz év kómából ébredő épület: úristen, hova kerültem?
Magyarország, 2017
photo_camera Magyarország, 2017

Szóval ez nem kastély. Ez egy 1906-es építésű lövész- és tüzérkiképző központ, egy katonai épület a Monarchia utolsó éveiből. És mivel nem kastély, ellenben védett műemlék, amihez csak úgy hozzányúlni nem szabad, a kastélymentő programokban sem vehet részt. Vagyis csendesen oszladozik rohad, dűl szét egyre jobban, amióta csak kivonultak belőle utolsó lakói, az orosz katonák.

Egy nagyszerű blogban elolvasható a jobb sorsra vagy tisztességes végső elbontásra, de erre az oszladozásra semmiképp nem érdemes tornyos-bornyos csoda sorsa. Tipikus magyar sztori, remek példa arra, hogy milyen sors vár azokra a látványos, új beruházásokra, amiknek az elkészítésére és átadására (esetleg átadásaira) mindig van pénz, de a fenntartására, működtetésére, állagának megőrzésére nagyon ritkán.

Élőben pedig egyszerre szívszorító, lenyűgöző, röhejes és szánalmas a látvány; aki Hajmáskéren jár, ne hagyja ki! A panelházak közé szorított egykori katonaiskola tornyainak szürrealitása nagyon kell ahhoz, hogy jobban átérezhessük, milyen hasznosan is költjük el pénzünket olyan csodálatos emlékművekre, mint például ez az '56-os csoda.

És hogy miért a Verdén mindezt? Hát mert alig létezik nagyszabásúbb környezetszennyezés, mint irdatlan munkával, energiával felépíteni egy ekkora monstrumot, aztán száz év múlva hagyni elrohadni, miközben lelkesen építünk újabb és újabb, majd unokáink szeme előtt rohadó épületeket.


Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.