Szijjártó Péter aláírt valamit az oroszokkal, amiről most azt állítja, hogy semmiség

gazdaság
2017 július 28., 12:25
Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (b) és a Gazprom orosz állami gázipari monopólium vezérigazgatója, Alekszej Miller megállapodást ír alá Moszkvában 2017. július 5-én.
photo_camera Idézném az MTI eredeti képaláírását: "Moszkva, 2017. július 5...A Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) által közreadott képen Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (b) és a Gazprom orosz állami gázipari monopólium vezérigazgatója, Alekszej Miller megállapodást ír alá Moszkvában 2017. július 5-én." Fotó: Szabó Árpád/KKM/MTI/MTVA

Július 5-én az állami hírügynökség, az MTI számolt be róla, hogy Szijjártó Péter külügyminiszter megállapodást írt alá Alekszej Millerrel, a Gazprom vezérigazgatójával arról, hogy 2019 végétől Szerbián keresztül érkezhet 8 milliárd köbméter földgáz Magyarországra. A 24.hu szerint az LMP országos elnökségi tagja, Ungár Péter közérdekű adatigénylést nyújtott be a minisztériumhoz, hogy kikérje a megállapodást.

Az eddig egyszerűnek tűnő történet itt erős gellert kapott, ugyanis a minisztérium július 27-i keltezésű válaszában megtagadta a dokumentum kiadását, mondván Szijjártó Péter nem is írt alá együttműködési megállapodást Alekszej Millerrel. Azt a tényszerű ellentmondást, hogy Szijjártó dokumentáltan aláírt valamit Millerrel, azzal oldották fel, hogy a dokumentum nem megállapodást, hanem "egy jogilag nem kötelező érvényű, jogokat és kötelezettségeket meg nem állapító, közpénzfelhasználásra számot nem tartó ROAD MAP".

Ugyanitt beszélnek arról is, hogy a Gazprom és a Magyar Földgázkereskedő Zrt. által aláírt szerződés "magánjogi", ezért nem is áll a minisztérium rendelkezésére. De, ahogy arra a 24.hu fel is hívja a figyelmet, a Magyar Földgázkereskedő Zrt. nem magán-, hanem az MVM Csoport tagjaként, az MVM-en keresztül állami tulajdonú cég.

Kiemelt videóink

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.